Jabłka w cieście- najłatwiejszy placek z jabłkami


To jest ciasto, które każdemu wyjdzie, ciasto na każdą okazję, ciasto błyskawiczne i właściwie samo się robi.

Składniki na ciasto
  • 4 jaja całe
  • szklanka cukru brązowego Diamant + do posypania
  • cynamon
  • pół margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • półtorej szklanki mąki, może nawet ciut więcej
  • jabłka pokrojone na cząstki.

Składniki na polewę
  • 1/3 kostki margaryny
  • łyżka kopiasta kakao
  • łyżka wody
  • 3-4 łyżki cukru

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopioną margarynę- chłodną, ale nie musi być zimna. Zmiksuj by połączyć w całość.
Okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Posyp delikatnie po wierzchu brązowym cukrem Diamant, poukładaj jabłka.


Posyp je delikatnie cynamonem i znów cukrem.





Piecz około 35-40 minut w temperaturze 180-190 stopni– sprawdzaj od czsu do czasu.

Wyłącz piekarnik, wyciagnij ciasto i przewróć do góry nogami aby wystygło. W tym wypadku spód ciasta jest wierzchem, gdyż jabłka które opadły , teraz będą u góry.
Posyp cukrem pudrem ,ale wtedy kiedy będzie zimny już u góry.

Przygotuj polewę. Roztop margarynę i dodaj pozostałe składniki, mieszaj do powstania gęstej aksamitnej polewy. Gorącą zrób ładne maziaje na placku.




Smacznego !


Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!