Halibut niebieski dzwonko




Po raz kolejny u mnie Dużo Ryby Mało Lodu!
Tym razem postanowiłam poznać bliżej halibuta niebieskiego – dzwonko od Abramczyk
Halibut niebieski występuje w północnych rejonach Atlantyku oraz Oceanu Spokojnego. Zamieszkuje zimne i krystaliczne wody. Jego mięso jest bogate w białko i tłuszcze. Charakteryzuje się niepowtarzalnym, delikatnym smakiem. Tłuszcz z mięsa ryb, korzystnie wpływa na ludzki organizm dostarczając niezbędnych wartości odżywczych.Zawiera on dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są bezcenne dla naszego zdrowia, przede wszystkim w profilaktyce przeciw miażdżycowej serca i naczyń krwionośnych, jest również znakomitym lekarstwem na choroby stawów, pomaga nawet w walce z depresją. 

To bardzo „cudaczna” ryba- jedna strona ciała halibuta jest rzeczywiście ciemnoniebieska, ale druga – prawie czarna. To bardzo ciekawa ryba z biologicznego punktu widzenia – należy do ryb płastugokształtnych. Płastugi mają ciało niesymetryczne, bo ich oczy znajdują się po jednej stronie głowy. Druga strona jest „ślepa” i na tym boku płastuga leży na dnie. Jako maleńki wylęg płastugi są podobne do innych rybek – są symetryczne, pływają aktywnie w toni wodnej. Po osiągnięciu kilku centymetrów, zaczyna się metamorfoza - jedno oko ryby rozpoczyna powolną wędrówkę na drugą stronę czaszki. Jest to przystosowanie do przydennego trybu życia. Halibuty są dużymi, silnymi rybami - niebieski osiąga ponad 1m długości, a wagę do 40 kg. Jest drapieżnikiem, odżywia się rybami i krewetkami. 
Taka ryba wymaga odpowiedniej oprawy , bo ma wyjątkowy smak.


Postanowiłam ją zgrillować.
Do dzieła!

Składniki
  • Halibut niebieski dzwonko Abramczyk


Najpierw otworzymy halibuta i wyłożymy do szklanego płaskiego naczynia. Teraz zrobimy marynatę.
Do szklanej miseczki wyciskamy czosnek i dodajemy drobno posiekanego tymianku.
 Następnie cytrynową sól, około łyżeczki.



Zalewamy oliwą, mieszamy.
Dodajemy karahi Chicken Masala, około łyżeczki- lubię bardzo tę przyprawę, naprawdę jest do wszystkiego, ma wyjątkowy smak!

Całość dokładnie mieszamy.
Wylewamy na nasza rybkę.


I ją smarujemy z obydwu stron.
Kilka ziarenek kolorowego pieprzu.
I zostawiamy, aby się ładnie zamarynwoala, przeszła naszą przyprawą.
Kiedy uznamy, że halibut jest gotowy , kładziemy patelnie do grillowania na ogniu i rozgrzewamy dość mocno. Wykładamy rybę na patelnię do grillowania i  zaczynamy ładnie grillować/dusić.

Ryba zacznie puszczać soki i aromat rozniesie się po całej kuchni. Aromat bardzo naturalny, gdyż przypawy Skworcu nie mają chemii .
Halibut zetnie się szybko.
Jest niesamowicie biały i delikatny.

Podałam tę wyjątkową rybę w towarzystwie makaronu z sosem z boczniaków. Makaron i sos tutaj!
Dodatkowo halibut został polany sosem i nabrał wykwintnego charakteru.


Przekonajcie się sami jak niewiele trzeba aby poczuć się lepiej i zdrowiej zjeść. Aby przenieść się na chwilę do zakątków gdzie ocean czysty , pełen wspaniałych i zdrowych ryb!


Smacznego !





Komentarze

  1. Fajna rybka, musiała być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, jak zachęcające do zjedzenia (ale najpierw do podziwiania) dzieło sztuki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!