Lasagne.... warzywne
Lasagne
kojarzy się głównie z mięsem mielonym i sosem pomidorowym lub ze
szpinakiem i beszamelem. My sobie dziś zrobimy wegetariańskie
lasagne, w każdym razie bardzo zdrowe, bo warzywa będą grillowane.
Składniki
- płaty lasagne, te przyjechały do mnie z Monflacone
- cukinia baby
- por
- bazylia i tymianek- świeże
- koncentrat pomidorowy Dworski
- ser żółty , u mnie Rycki CEZAR
- jajo
- masło
- oliwa z oliwek
- sól
Wykonanie
jest bardzo proste ,a efekt- bardzo zdrowy !
Najpierw
zabieramy się za warzywa Iglotex- ugotujemy je dobrze na parze. To
spowoduje, że wszystkie cenne składniki zatrzymamy, a nie wylejemy
z wodą do kanału.
Sparowane
warzywa odkładamy na bok. Teraz myjemy cukinię i kroimy wzdłóż, i
grillujemy.
Do
tej operacji użyłam patelni
grillowej marki Florina z
kolekcji Gardino .
Gotową
cukinię odkładamy na bok razem ze sparowanym bukietem warzyw.
Do
rondla wkładamy łyżkę masła i pokrojonego w dyski pora.
Dusimy
pod przykryciem. Można dodać łyżkę nawet dwie, wody. Następnie
dajemy bazylie oraz tymianek- tyle ile lubimy.
są zdrowe, nie
zaszkodzą,w ręcz przeciwnie, mogą sporo pomóc.
Kolejno
dodajemy pieprzu ziołowego, sól oraz suszone pomidory z czarnuszka
i czosnkiem niedziwedzim Skworcu.
Mieszamy i przykrywamy ,aż się
ładnie uduszą. Odkładamy na bok.
Smarujemy
naczynie do zapiekania masłem.
Następnie
robimy sos pomidorowy. Gotujemy wodę i dodajemy do niej koncentratu
pomidorowego Dworski, bazylię.
Dosypujemy
Karahi Chicken Masala od Skworcu- jest to przyprawa o wszechstronnym
zastosowaniu, ta konkretna mieszanka jest rewelacyjna i stosuję ją
do wszystkiego !
Doprawiamy solą, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek.
Przykrywamy i gotujemy dotąd, aż nam bazylia „zwiędnie”.
Następnie mikserem ,aby nie było grudek, miksujemy około pół
lyżki mąki z Młyn Kopytowa ,aby lekko zagęścić sos pomidorowy.
Jako , że ma być to lekkie lasagne- beszamelu nie robimy. Ścieramy
ser żółty i dodajemy sporo, nawet do trzech garści do sosu
pomidorowego.
Mieszamy do rozpuszczenia sera. Mieszankę 9 warzyw
mieszamy z wystudzonym porem i serem ryckiem.
Gotujemy
wodę na lasagne. Można układać surowe płaty, ja swoje lekko
podgotowałam, jeden płat siedział we wrzątku nie więcej niż
minutę.
Potrzebowałam raczej platycznego lasagne.
Bierzemy
naczynie do zapiekania wysmarowane masłem i nalewamy trochę sosu
pomidorowego na dno, układamy płaty lasagne.
Nastęnie
dajemy sos, grillowaną cukinię oraz ser.
Na
to mieszankę warzywną oraz sos.
Przykrywamy
płatami lasagne.
Teraz
dajemy sos i mieszankę warzywną,sos i płaty lasagne.
Do
pozostałego sosu wbijamy całe jajo i miksujemy- to górna warstwa-
zrobi się taka fajna skorupka. Po zmiksowaniu dodajemy resztę sera
i mieszamy.
Polewamy
całośc i wkąłdamy do piekarnika na około pół godziny.
Można
więcej, musicie obserwować .
Po
upieczeniu od razu nie wyjmujemy z piekarnika, ale uchylamy drzwiczki
i zostawiamy aż sobie lasagne dojdzie, lekko przestygnie i da się
kroić.
Rozkladamy
na talerze, smacznego !
jak to wszystko smakowicie wygląda,opisane rewelacyjnie
OdpowiedzUsuń