Lasagne.... warzywne




Lasagne kojarzy się głównie z mięsem mielonym i sosem pomidorowym lub ze szpinakiem i beszamelem. My sobie dziś zrobimy wegetariańskie lasagne, w każdym razie bardzo zdrowe, bo warzywa będą grillowane.

Składniki

Wykonanie jest bardzo proste ,a efekt- bardzo zdrowy !

Najpierw zabieramy się za warzywa Iglotex- ugotujemy je dobrze na parze. To spowoduje, że wszystkie cenne składniki zatrzymamy, a nie wylejemy z wodą do kanału.
Sparowane warzywa odkładamy na bok. Teraz myjemy cukinię i kroimy wzdłóż, i grillujemy. 

Do tej operacji użyłam  patelni grillowej marki Florina z kolekcji Gardino .
Gotową cukinię odkładamy na bok razem ze sparowanym bukietem warzyw.


Do rondla wkładamy łyżkę masła i pokrojonego w dyski pora.


Dusimy pod przykryciem. Można dodać łyżkę nawet dwie, wody. Następnie dajemy bazylie oraz tymianek- tyle ile lubimy. 

 są zdrowe, nie zaszkodzą,w ręcz przeciwnie, mogą sporo pomóc.
Kolejno dodajemy pieprzu ziołowego, sól oraz suszone pomidory z czarnuszka i czosnkiem niedziwedzim Skworcu. 

Mieszamy i przykrywamy ,aż się ładnie uduszą. Odkładamy na bok.

Smarujemy naczynie do zapiekania masłem.
Następnie robimy sos pomidorowy. Gotujemy wodę i dodajemy do niej koncentratu pomidorowego Dworski, bazylię.


Dosypujemy Karahi Chicken Masala od Skworcu- jest to przyprawa o wszechstronnym zastosowaniu, ta konkretna mieszanka jest rewelacyjna i stosuję ją do wszystkiego ! 

Doprawiamy solą, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Przykrywamy i gotujemy dotąd, aż nam bazylia „zwiędnie”. Następnie mikserem ,aby nie było grudek, miksujemy około pół lyżki mąki z Młyn Kopytowa ,aby lekko zagęścić sos pomidorowy. 

Jako , że ma być to lekkie lasagne- beszamelu nie robimy. Ścieramy ser żółty i dodajemy sporo, nawet do trzech garści do sosu pomidorowego. 


Mieszamy do rozpuszczenia sera. Mieszankę 9 warzyw mieszamy z wystudzonym porem i serem ryckiem.



Gotujemy wodę na lasagne. Można układać surowe płaty, ja swoje lekko podgotowałam, jeden płat siedział we wrzątku nie więcej niż minutę. 

Potrzebowałam raczej platycznego lasagne.
Bierzemy naczynie do zapiekania wysmarowane masłem i nalewamy trochę sosu pomidorowego na dno, układamy płaty lasagne.

Nastęnie dajemy sos, grillowaną cukinię oraz ser.


Na to mieszankę warzywną oraz sos.

Przykrywamy płatami lasagne.


Teraz dajemy sos i mieszankę warzywną,sos i płaty lasagne.



Do pozostałego sosu wbijamy całe jajo i miksujemy- to górna warstwa- zrobi się taka fajna skorupka. Po zmiksowaniu dodajemy resztę sera i mieszamy.



Polewamy całośc i wkąłdamy do piekarnika na około pół godziny.

Można więcej, musicie obserwować .
Po upieczeniu od razu nie wyjmujemy z piekarnika, ale uchylamy drzwiczki i zostawiamy aż sobie lasagne dojdzie, lekko przestygnie i da się kroić.



Rozkladamy na talerze, smacznego ! 







Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!