Bardzo zdrowa kanapka w towarzystwie herbatki
Zrobiłam
kolejny chleb z maszyny od chleba, a potem musiałam bratowej maszyne
zwrócić. Już wiem przynajmniej jakie ona ma możliwości i co mogę
od niej oczekiwać.
Zrobiłam
pyszny i lekki chlebek tym razem, z samej mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa. Już
zauważyłam
że do tej maszyny wchodzi łącznie nie więcej niż 650 g mąki.
Wsypałam
wszystkie składniki do pojemnika i dodalam pół szklanki AMARANTUSA
EKSPONODOWANEGO Piątnica
Amarantus
Ekspandowany jest
coraz częściej nazywany zbożem XXI wieku. Reguluje biosyntezę
cholesterolu zapobiegając chorobom układu krążenia. Zawiera
nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób
serca i rozwój miażdżycy, a także ma wysoką zawartość białka.
Amarantus nie zawiera glutenu, opóźnia procesy starzenia,
zawiera dużo łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia, magnezu oraz
błonnika. Cieszy się popularnością, jako surowiec na mąkę i
kaszę nie zawierającą glutenu, a więc przydatną dla osób
uczulonych na tę substancję. Chętnie spożywany też przez
wegetarian, gdyż posiada wszystkie aminokwasy.
Dodałam
również błonnika witalnego, który zawiera łuskę i ziarno babki
płesznik. Chlebuś wyszedł pierwszej klasy.
Na początku był
troszkę blady, ale mu dodałam czasu i wyszedł złoty , z chrupiącą
skórką. Coraz bardziej pozytywnie nastawiam się na tego typu
maszynę.
Kanapka
z takiego chleba, to rzeczywiście tylko jedna kanapka. Bo kromy są
duże. Chleb syty, nie napompowany wypełniaczami różnego kalibru.
Dlategoż
takową kanapeczkę sobie zrobiłam.
Użyłam
sera topionego w plasterkach ze szczypiorkiem
Lactima.
Posmarowałam
masłem, położyłam dość dużo roszponki. Na nią plastry sera
topionego oraz oliwki. Suszony pomidor i cebulki marynowane.
Całość
posypałam babką płesznik- nasiona Piątnica
Babka
płesznik jest jednoroczną rośliną, uprawianą na Bliskim
Wschodzie. Jest szczególnie ceniona ze względu na bardzo dużą
zawartość błonnika, przez co może być stosowany jako środek na
zaparcia i podczas odchudzania.
Pomagają likwidować nawet najbardziej uporczywe zaparcia oraz
ograniczać częste biegunki. Babka płesznik dzięki swoim
właściwościom ochrania delikatne ścianki jelit i stanowi barierę
ochronną przed różnego rodzaju szkodliwymi bakteriami. Pomaga
obniżać cholesterol. Wykazuje również bardzo dobą pożywkę dla
dobrej mikroflory jelitowej i podnosi odporność organizmu. Reguluje
prace układu pokarmowego. Zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Ja
dodaje babkę płesznik do jogurtów,musli,zup,sałatek i kanapek.
Wszędzie!
Listki
pietruszki na wierzch i mega zdrowa kanapka w mig gotowa!
Podałam
do niej herbatę z kolekcji classic żurawinową.
Bogactwo
zawartych w owocach żurawiny naturalnych substancji w połączeniu z
jabłkiem, owocami aronii i kwiatem hibiskusa to źródło
niezapomnianych doznań smakowych.Zawarte
w owocach substancje to naturalne antyoksydanty, które wspomagają
naturalną ochronę komórek naszego organizmu przed wpływem wolnych
rodników. Owoce żurawiny wykazują właściwości przeciwbakteryjne
i przeciwgrzybicze, dzięki czemu są pomocne w walce z infekcjami
pęcherza moczowego i niektórymi schorzeniami skóry.
Taka
kanapka i taka herbata to już krok do zdrowia!
Smacznego
!
Jak Ty Kasiu umiesz pięknie zachęcić do zjedzenia kanapeczki
OdpowiedzUsuń