Bardzo zdrowa kanapka w towarzystwie herbatki



Zrobiłam kolejny chleb z maszyny od chleba, a potem musiałam bratowej maszyne zwrócić. Już wiem przynajmniej jakie ona ma możliwości i co mogę od niej oczekiwać.
Zrobiłam pyszny i lekki chlebek tym razem, z samej mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa. Już 
zauważyłam że do tej maszyny wchodzi łącznie nie więcej niż 650 g mąki.

Wsypałam wszystkie składniki do pojemnika i dodalam pół szklanki AMARANTUSA EKSPONODOWANEGO Piątnica


Amarantus Ekspandowany jest coraz częściej nazywany zbożem XXI wieku. Reguluje biosyntezę cholesterolu zapobiegając chorobom układu krążenia. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób serca i rozwój miażdżycy, a także ma wysoką zawartość białka. Amarantus nie zawiera glutenu, opóźnia procesy starzenia, zawiera dużo łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia, magnezu oraz błonnika. Cieszy się popularnością, jako surowiec na mąkę i kaszę nie zawierającą glutenu, a więc przydatną dla osób uczulonych na tę substancję. Chętnie spożywany też przez wegetarian, gdyż posiada wszystkie aminokwasy.


Dodałam również błonnika witalnego, który zawiera łuskę i ziarno babki płesznik. Chlebuś wyszedł pierwszej klasy. 


Na początku był troszkę blady, ale mu dodałam czasu i wyszedł złoty , z chrupiącą skórką. Coraz bardziej pozytywnie nastawiam się na tego typu maszynę.
Kanapka z takiego chleba, to rzeczywiście tylko jedna kanapka. Bo kromy są duże. Chleb syty, nie napompowany wypełniaczami różnego kalibru.



Dlategoż takową kanapeczkę sobie zrobiłam.
Użyłam sera topionego w plasterkach ze szczypiorkiem Lactima.



Posmarowałam masłem, położyłam dość dużo roszponki. Na nią plastry sera topionego oraz oliwki. Suszony pomidor i cebulki marynowane.
Całość posypałam babką płesznik- nasiona Piątnica



Babka płesznik jest jednoroczną rośliną, uprawianą na Bliskim Wschodzie. Jest szczególnie ceniona ze względu na bardzo dużą zawartość błonnika, przez co może być stosowany jako środek na zaparcia i podczas odchudzania. Pomagają likwidować nawet najbardziej uporczywe zaparcia oraz ograniczać częste biegunki. Babka płesznik dzięki swoim właściwościom ochrania delikatne ścianki jelit i stanowi barierę ochronną przed różnego rodzaju szkodliwymi bakteriami. Pomaga obniżać cholesterol. Wykazuje również bardzo dobą pożywkę dla dobrej mikroflory jelitowej i podnosi odporność organizmu. Reguluje prace układu pokarmowego. Zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Ja dodaje babkę płesznik do jogurtów,musli,zup,sałatek i kanapek. Wszędzie!
Listki pietruszki na wierzch i mega zdrowa kanapka w mig gotowa!
Podałam do niej herbatę z kolekcji classic żurawinową.



Bogactwo zawartych w owocach żurawiny naturalnych substancji w połączeniu z jabłkiem, owocami aronii i kwiatem hibiskusa to źródło niezapomnianych doznań smakowych.Zawarte w owocach substancje to naturalne antyoksydanty, które wspomagają naturalną ochronę komórek naszego organizmu przed wpływem wolnych rodników. Owoce żurawiny wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu są pomocne w walce z infekcjami pęcherza moczowego i niektórymi schorzeniami skóry.

Taka kanapka i taka herbata to już krok do zdrowia!



Smacznego !



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!