Inna sałatka z selera



Inna, bo nie tradycyjna. Ta sałatka jest wynikiem eksperymentów kulinarnych, które na wieki wieków zostana wpisane w mój kulinarny zeszyt. Czasami warto coś dodać ekstra, coś odjąć..tak powstają nowe przepisy.
Ta sałatka jest szybka, prosta i mając pod ręką kilka kluczowych składnikow, można zachwycić niejednego.A proporcje ustalamy według własnych ...kubków smakowych.



Składniki
  • seler Orzech
  • papryka marynowana Orzech
  • ser rycki Cymes z przyprawami
  • ser rycki Cezar
  • groszek z puszki
  • kukurydza z puszki
  • czosnek
  • czosnek włoski w oleju, cebulka marynowana,kapary u mnie Ole!
  • Mrożona lub świeża natka pietruszki- dość sporo, lub seler naciowy natka. U mnie mrożone.
  • Majonez


Najpierw na sitku odcedzamy seler, kukurydzę oraz groszek. Ja przelewam zimna wodą dodatkowo. Gdy cała woda z nich
skapie wsypuję do miski. Mieszam delikatnie.



 Ucieram dwa rodzaje sera ryckiego. U mnie dość dużo tego sera. 



Mieszam. Marynowaną paprykę odcedzam z zalewy i kroje w kawałeczki bądz paski. 


Dodaje do całości. Mieszam delikatnie.
Dodaję mrożony seler naciowy i natkę pietruszki.


Posypuję pieprzem kolorowym z młynka.
Robię majonez- to znaczy do gotowego majonezu dodaję na smak trochę musztardy, wyciskam przez praskę 4 ząbki czosnku, dodaję trochę jogurtu naturalnego.



 To jeśli chcecie. Miksuję. Dodaję do sałatki. Mieszam delikatnie.
Na koniec wsypuję, u mnie po 2 łyżki- kapary,cebulkę i czosnek w całości.
Bez obaw nie jest ostry tylko łagodny.



Mieszam.



Sprawdzam ilość soli.
Dosmaczam pieprzem.
Wkładam do lodówki.



Sałatka gotowa w mig, tylko musi się trochę w lodówce przegryzć.

Smacznego !



Komentarze

  1. Oj zjadłabym mimo tak późnej pory :-) narobiłaś mi smaczka, a sałatki z selerem uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Cen czosnek, niebać się przesadzić, po to jest dużo natki pietruszki i selera , złagodzi!

      Usuń
  3. Kasiu rewelacja,robie na sobotę,tylko czy ser znajdę bo mam kłopot z nimi

    OdpowiedzUsuń
  4. Niech Pani da innego sera po prostu, tylko wyrazisty musi być, nie mdły.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!