Pomarańczowa szarlotka sypana




Wyobrazcie sobie, że nigdy nie robiłam szarlotki sypanej, nigdy takowej nie jadłam. Dostałam dwa ogromne pudla wspaniałych jabłek i pierwsze co mi do głowy przyszło to...coś z jabłkami. Coś innego. Coś co wyjdzie każdemu i smakuje wyśmienicie.Dla mnie szarlotka sypana, która wyszła rewelacyjna- to kulinarny eksperyment, który się powiedzie każdemu.
Bez miksera, bez jajek, bez stresu!
Szybko i przyjemnie i nie ukrywam, że bardzo smacznie. Z nutką egzotyki..z dodatkiem skórki pomarańczowej, kandyzowanej.
Do wykonania wystarczy szklanka o pojemności 250 ml, okrągła tortownica, tarka o dużych oczkach, miski, łopatka do mieszania...

Składniki suche:
1,5 szklanki kaszy manny
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej ECO typ 500 u mnie Mlyn Kopytowa
2 łyżeczki proszku do pieczenia, tak od serca
łyżka cukru waniliowego- u mnie cukier biały+kawałek laski wanilii ze sklepu Skworcu



Jabłkowy farsz
około 2 kg anotnówek
2 łyżki cukru do wypieków
80 g skórki pomarańczowej kandyzowanej u mnie ze sklepu SKWORCU


-garstka rodzynek Jumbo Skworcu



cynamon około 1 łyżeczki
-3 łyżeczki galaretki pomarańczowej- proszku

Ponadto będziemy potrzebować masła 82% tłuszczu, zamrożonego najlepiej dzień wcześniej- będziemy je trzeć na tarce o dużych oczkach.


Umyj jabłuszka i zetrzyj na dużych oczkach, możesz skropić sokiem z cytryny.Jeśli jabłka puszczą sok- odcedz.Dodaj skórkę pomarańczową.
Cukier oraz cynamon i galaretkę.


 Wymieszaj i odstaw.
Do dużej miski odmierz wszystkie składniki suche i wymieszaj dokładnie.


 Podziel na 3 równe części.
Wysmaruj tortownicę masłem i posyp mąką. Wsyp pierwszą część składników sypkich, wyrównaj. 


Na to delikatnie wyłóż połowę jabłek, wyrównaj.
Teraz znowu kolejna warstwa sypka, jabłka i znów warstwa sypka.


Zetrzyj na dużych oczkach zamrożone masło bezpośrednio na składnik sypki. Wyrównaj .



Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około godzinki. Trzeba sprawdzać patyczkiem.
Szarlotka jest naprawdę dobra, by nie powiedzieć , że pyszna!



Idealna do kawy jak i do herbatki!

Jako, że robiłam ją po raz pierwszy, to zainspirowałam się przepisem, który pochodzi od Margarytki




Komentarze

  1. Pyszna Ci wyszła. Uwielbiam takie szarlotki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo szybka i smaczna szarlotka. Robiłam kilka razy i za każdym razem szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!