Pomarańczowa szarlotka sypana
Wyobrazcie
sobie, że nigdy nie robiłam szarlotki sypanej, nigdy takowej nie
jadłam. Dostałam dwa ogromne pudla wspaniałych jabłek i pierwsze
co mi do głowy przyszło to...coś z jabłkami. Coś innego. Coś co
wyjdzie każdemu i smakuje wyśmienicie.Dla mnie szarlotka sypana,
która wyszła rewelacyjna- to kulinarny eksperyment, który się
powiedzie każdemu.
Bez
miksera, bez jajek, bez stresu!
Szybko
i przyjemnie i nie ukrywam, że bardzo smacznie. Z nutką egzotyki..z
dodatkiem skórki pomarańczowej, kandyzowanej.
Do
wykonania wystarczy szklanka o pojemności 250 ml, okrągła
tortownica, tarka o dużych oczkach, miski, łopatka do mieszania...
Składniki
suche:
1,5
szklanki kaszy manny
pół
szklanki cukru
1,5
szklanki mąki pszennej ECO typ 500 u mnie Mlyn Kopytowa
2
łyżeczki proszku do pieczenia, tak od serca
łyżka cukru waniliowego- u mnie cukier biały+kawałek laski wanilii ze sklepu Skworcu
Jabłkowy
farsz
około
2 kg anotnówek
2
łyżki cukru do wypieków
80
g skórki pomarańczowej kandyzowanej u mnie ze sklepu SKWORCU
-garstka
rodzynek Jumbo Skworcu
cynamon
około 1 łyżeczki
-3
łyżeczki galaretki pomarańczowej- proszku
Ponadto
będziemy potrzebować masła 82% tłuszczu, zamrożonego najlepiej
dzień wcześniej- będziemy je trzeć na tarce o dużych oczkach.
Umyj
jabłuszka i zetrzyj na dużych oczkach, możesz skropić sokiem z
cytryny.Jeśli jabłka puszczą sok- odcedz.Dodaj skórkę
pomarańczową.
Cukier
oraz cynamon i galaretkę.
Wymieszaj i odstaw.
Do
dużej miski odmierz wszystkie składniki suche i wymieszaj
dokładnie.
Podziel na 3 równe części.
Wysmaruj
tortownicę masłem i posyp mąką. Wsyp pierwszą część
składników sypkich, wyrównaj.
Na to delikatnie wyłóż połowę
jabłek, wyrównaj.
Teraz
znowu kolejna warstwa sypka, jabłka i znów warstwa sypka.
Zetrzyj
na dużych oczkach zamrożone masło bezpośrednio na składnik
sypki. Wyrównaj .
Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i
piecz około godzinki. Trzeba sprawdzać patyczkiem.
Szarlotka
jest naprawdę dobra, by nie powiedzieć , że pyszna!
Idealna
do kawy jak i do herbatki!
Jako,
że robiłam ją po raz pierwszy, to zainspirowałam się przepisem,
który pochodzi od Margarytki
Pyszna Ci wyszła. Uwielbiam takie szarlotki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo szybka i smaczna szarlotka. Robiłam kilka razy i za każdym razem szybko znika :)
OdpowiedzUsuń