Sycylijska pizza z rybą









To danie powstało pod wpływem chwili.Pod wpływem nostalgii. Jeśli ktoś zna piosenkę Albano „Nostalgia canaglia”, to wie o czym myślę.
Sycylijska pizza teściowej, z jej specyficznym charakterkiem i zamykaniem....owej pizzy w sposób „na kokardkę”. Ja tam tę pizzę zwię „pizzą za kratkami” pomimo, iż jest w paseczki.
Bardzo łatwa w wykonaniu i estetyczna wizualnie.Dzięki kokardkom składniki trzymają się kupy i pizza jest bardziej syta.
Zdrowo nadziana, smakuje każdemu, gotowa do zabrania wszędzie. Odgrzana na drugi dzień w piekarniku..jest jeszcze lepsza!
Podałam ją do..ryby.



 Sycylia to krystalicznie czyste morze pełne wspaniałych ryb.Nie mogło być zatem inaczej !

Składniki na ciasto
-1 łyżeczka suchych drożdży
-120 ml wody o temperaturze pokojowej
-250 g maki Eco typ 500 i trochę orkiszowej od Młyn Kopytowa


-2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia od IndexFood


-pół łyżeczki soli.

Drożdże rozpuść w wodzie i ze wszystkich składników, wyrób jednolitą i eleastyczną kulę ciasta, którą włóż do dużego pojemnika i wstaw do lodówki. Ten typ ciasta na pizzę rośnie w chłodnym miejscu.
Pozostaw na minimum 2 godziny.
Po upływie tego czasu dużą prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto.Zostaw trochę na kokardki.
Wylep nim blachę.
Posmaruj ciasto oliwą z oliwek i ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach

Dodatki na wierzch u mnie to
-ser koryciński swojski
-cukinia baby
-papryka grillowana, może być zwykła papryka
-szczypiorek
-brokuł ugotowany na parze
-oliwa z oliwek, sól
-szynka



Dodatki komponujecie sami według potrzeb kubków smakowych.
Z pozostałego ciasta wałkujecie placek, kroicie w długie paski i ściskacie co ok.centymetr, powstanie pasek kokardkowy. Przykrywacie pizzę i lekko dociskacie.





Smarujemy oliwą z oliwek kokardki i pieczemy w 210 stopniach około 15-20 minut.



Pizzę podałam z rybcią obsmażoną na patelni.

Smacznego !






Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!