Sycylijska pizza z rybą
To
danie powstało pod wpływem chwili.Pod wpływem nostalgii. Jeśli
ktoś zna piosenkę Albano „Nostalgia canaglia”, to wie o czym
myślę.
Sycylijska
pizza teściowej, z jej specyficznym charakterkiem i
zamykaniem....owej pizzy w sposób „na kokardkę”. Ja tam tę
pizzę zwię „pizzą za kratkami” pomimo, iż jest w paseczki.
Bardzo
łatwa w wykonaniu i estetyczna wizualnie.Dzięki kokardkom składniki
trzymają się kupy i pizza jest bardziej syta.
Zdrowo
nadziana, smakuje każdemu, gotowa do zabrania wszędzie. Odgrzana na
drugi dzień w piekarniku..jest jeszcze lepsza!
Podałam
ją do..ryby.
Sycylia to krystalicznie czyste morze pełne wspaniałych
ryb.Nie mogło być zatem inaczej !
Składniki
na ciasto
-1
łyżeczka suchych drożdży
-120
ml wody o temperaturze pokojowej
-250
g maki Eco typ 500 i trochę orkiszowej od Młyn Kopytowa
-2
łyżki oliwy z oliwek Olitalia od IndexFood
-pół
łyżeczki soli.
Drożdże
rozpuść w wodzie i ze wszystkich składników, wyrób jednolitą i
eleastyczną kulę ciasta, którą włóż do dużego pojemnika i
wstaw do lodówki. Ten typ ciasta na pizzę rośnie w chłodnym
miejscu.
Pozostaw
na minimum 2 godziny.
Po
upływie tego czasu dużą prostokątną blachę wyłóż papierem do
pieczenia i rozwałkuj ciasto.Zostaw trochę na kokardki.
Wylep
nim blachę.
Posmaruj
ciasto oliwą z oliwek i ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach
Dodatki
na wierzch u mnie to
-ser
koryciński swojski
-cukinia
baby
-papryka
grillowana, może być zwykła papryka
-szczypiorek
-brokuł
ugotowany na parze
-oliwa
z oliwek, sól
-szynka
Dodatki
komponujecie sami według potrzeb kubków smakowych.
Z
pozostałego ciasta wałkujecie placek, kroicie w długie paski i
ściskacie co ok.centymetr, powstanie pasek kokardkowy. Przykrywacie
pizzę i lekko dociskacie.
Smarujemy
oliwą z oliwek kokardki i pieczemy w 210 stopniach około 15-20
minut.
Pizzę
podałam z rybcią obsmażoną na patelni.
Smacznego
!
Mniam, wyglada pysznie, na pewno tak też smakuje
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńOj nabrałam ochotę na taką pyszną pizze :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam...!
UsuńBardzo apetyczna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuń