Kanapki drożdżowe a'la drożdżówki
Naszła
mnie chęć na ciacho , duże drożdżowe ciacho "do ręki".
Więc zabrałam się za nie ochoczo.
Jest
to ciacho "do syta". Nie jest jak sztuczne kajzerki gdzie
tylko powietrze i nic więcej.
Składniki
Rozczyn:
30
g świeżych drożdży
1
łyżka ciepłego mleka
1
łyżka mąki
1
łyżeczka cukru
Ciasto :
500
g mąki pszennej ECO u mnie typ 500 Młyn Kopytowa
4
duże żółtka
150
g cukru
torebka
cukru waniliowego małego
150
ml mleka
100
g masła
spora
szczypta soli
Kruszonka:
75
g mąki
50
g cukru u mnie Diamant
40
g masła
Na
nadzienie
truskawki
powidła
śliwkowe domowe
cukier
puder do posypania opcjonalnie
Najpierw
przygotowujemy rozczyn. Lekko ciepłe mleko, mąkę i cukier
dokładnie wymieszać na papkę i w wysokim kubku zostawić do
wyrośnięcia.
Roztopić
masło i odstawić by się wystudziło.
Jaja
ubić z cukrem na kogel -mogel. Pomógł mi robot. Dodać mąkę
przesianą, wyrośnięty już rozczyn oraz ciepłe mleko, wyrabiać i
dodać na końcu zimne rozpuszczone masło.
Wyrabiać
do 10 minut. Wstawić do miski, przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie z
ciasta uformować wałek i pokroić go w plastry, tak jak się kroi
chleb.
Przygotować
dwie blachy. Pokryć je papierem do pieczenia. Na każdej blasze
układać "kanapki" ciasta.
Powinno
wyjść 12 dużych ciach.
Każdy
krążek spłaszczyć w środku, tam będziemy nakładać najpierw
powidła śliwkowe a następnie na wierzch- truskawki.
Przygotowujemy
kruszonkę. Z podanych składników , najlepiej rękami robimy
kruszonkę- rozcieramy składniki między palcami. Ja użyłam robota.
Posypać
kruszonką truskawki po wierzchu.
Jeśli
zostanie kruszonki, wsypać do pojemniczka- i zamrozić.
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni góra i dół i piec do ok. Pół godziny, ale
najlepiej sprawdzać- każdy piekarnik jest inny.
Upieczone
wychłodzić i opcjonalnie posypać cukrem pudrem. Nasze okrąglaczki-
gotowe.
Dzieci
szczęśliwe. Bo mają "kanapki" do mleka!
Smacznego!
Smacznie! ;-)))
OdpowiedzUsuń