Kanapki drożdżowe a'la drożdżówki





Naszła mnie chęć na ciacho , duże drożdżowe ciacho "do ręki". Więc zabrałam się za nie ochoczo.
Jest to ciacho "do syta". Nie jest jak sztuczne kajzerki gdzie tylko powietrze i nic więcej.

Składniki

Rozczyn:
30 g świeżych drożdży
1 łyżka ciepłego mleka
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru

Ciasto :
500 g mąki pszennej ECO u mnie typ 500 Młyn Kopytowa


4 duże żółtka
150 g cukru
torebka cukru waniliowego małego
150 ml mleka
100 g masła
spora szczypta soli

Kruszonka:
75 g mąki
50 g cukru u mnie Diamant


40 g masła

Na nadzienie
truskawki
powidła śliwkowe domowe
cukier puder do posypania opcjonalnie

Najpierw przygotowujemy rozczyn. Lekko ciepłe mleko, mąkę i cukier dokładnie wymieszać na papkę i w wysokim kubku zostawić do wyrośnięcia.


Roztopić masło i odstawić by się wystudziło.
Jaja ubić z cukrem na kogel -mogel. Pomógł mi robot. Dodać mąkę przesianą, wyrośnięty już rozczyn oraz ciepłe mleko, wyrabiać i dodać na końcu zimne rozpuszczone masło.
Wyrabiać do 10 minut. Wstawić do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie z ciasta uformować wałek i pokroić go w plastry, tak jak się kroi chleb.
Przygotować dwie blachy. Pokryć je papierem do pieczenia. Na każdej blasze układać "kanapki" ciasta.
Powinno wyjść 12 dużych ciach.
Każdy krążek spłaszczyć w środku, tam będziemy nakładać najpierw powidła śliwkowe a następnie na wierzch- truskawki.
Przygotowujemy kruszonkę. Z podanych składników , najlepiej rękami robimy kruszonkę- rozcieramy składniki między palcami. Ja użyłam robota.
Posypać kruszonką truskawki po wierzchu.
Jeśli zostanie kruszonki, wsypać do pojemniczka- i zamrozić.


Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra i dół i piec do ok. Pół godziny, ale najlepiej sprawdzać- każdy piekarnik jest inny.
Upieczone wychłodzić i opcjonalnie posypać cukrem pudrem. Nasze okrąglaczki- gotowe.
Dzieci szczęśliwe. Bo mają "kanapki" do mleka!

Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!