Kulki pieczone - jak z innej bajki






...dokładnie. To będzie danie dla Tadka Niejadka. Danie , a może raczej zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi niejednego fish ....smażonego w głębokim oleju...... którego można kupić na mieście.
Problem żywienia małych dzieci i nastolatków to temat morze. Tak głęboki jak niedobór witamin, minerałów i wartościowych substancji odżywczych!
Dziś poznamy kaszę jęczmienną z soczewicą od SYS i GRAALKI od GRAAL




Zrobimy im coś pysznego, z rybką i nie będziemy tego smażyć, ale upieczemy w piekarniku i to nie byle jak! Upieczemy na kamieniu- na czarnym granicie od PODSTAWKI.PL i... dorzucimy jajko sadzone, również pieczone na kamieniu!






Składniki na nasze kulki 

-kasza jęczmienna z soczewicą od SYS
-łosoś w sosie pomidorowym a la ketchup od GRAAL idealny dla dzieciaków



-pomidor, szczypiorek, sól morska 


-jajo do masy na kulki oraz jaja na "jaja sadzone"
-pieprz
-szczypiorek
-ser żółty
-bułka tarta
- liście kolendry Skworcu



- zioła Małgorzaty Skworcu




Ugotuj kaszę jęczmienną z soczewicą SYS zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odstaw do wychłodzenia.
Dodaj rybę w pomidorach.



Włóż do miski, dodaj surowe jajo.
Dodaj szczypiorek, sól morską i suszonego pomidora .
Ser żółty pokrojony w paseczki. Pieprz, zioła.
Wymieszaj dokładnie.


Formuj kulki i obtocz je w bułce tartej.
Do upieczenia kulek na złoto, użyłam czarnego granitu od Podstawki.pl, uprzednio nagrzanego do 230 stopni- przez pół godziny.




Upieczone podałam z jajem sadzonym....które wbijamy bezpośrednio na gorący kamień zaraz po zdjęciu kulek .





 ...jogurtem naturalnym, koperkiem. Dodałam też sera feta. Dla dorosłych dodatkiem niech będą zielone oliwki!






Nim wyłożyłam na talerze, dzieciaki już łapsnęły po kilka chrupiących kulek. Starsza córka krzyknęła- mamooooo, to takie inne arancini sycylijskie!
No faktycznie, chrupiące na wierzchu i mięciutkie w środku...Tyle , że tamte...to już inna bajka!



Najważniejsze , że te magiczne kulki idealnie smakują dzieciom !






W przygotowaniu przepisu pomogły mi następujące Firmy




 oraz 




Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!