Najprostszy chleb
Czasami
chodzą za nami smaki na własnoręcznie upieczony chlebek, chlebek
,który jest na pewno o wiele lepszy od tego kupnego i smakuje
najlepiej sam, z masłem.
Oto
przepis na chleb, który zrobicie niemal wszędzie.
Składniki:
-300
g mąki orkiszowej
-300
ml wody
-15-20
g świeżych drożdży
-pół
łyżeczki soli
-2-3 łyżki siemienia lnianego,ja dałam mielone
-pół
szklanki prażonych ziaren u mnie Ziołowo Mi od Ziarenkowo
-jajo
Do
miski wsypujemy mąkę, rozpuszczamy drożdże w wodzie i wlewamy ją
do mąki. Dodajemy siemię lniane,sól i ziarna. Zostawcie trochę na
posypanie chleba.
Mieszamy
dokładnie, ciasto będzie bardzo gęste.Odstawiamy na półtorej
godziny,aż zwiększy swoją objętość.
Keksówkę - im dłuższa tym chleb niższy- smarujemy masłem i posypujemy mąką.Przekładamy ciasto do formy,
pędzlujemy rozbełtanym jajem, posypujemy ziarenkami
i wstawiamy do ZIMNEGO PIEKARNIKA.
i wstawiamy do ZIMNEGO PIEKARNIKA.
Nastawiamy
temperaturę na 180 stopni- termoobieg lub dolna grzałka. I pieczemy
około 45-50 minut.
Chleb
będzie rósł w miarę wzrostu temperatury ,a jego skórka pełna
ziaren będzie chrupiąca.
Trudno
się oprzeć i czekać aż wystygnie.
Kilka
kromek poszło zanim wystygł.
Z
masłem.
Taki
najlepszy.
Wygląda wspaniale, już na mojej liście do wypróbowania ;-)
OdpowiedzUsuń