Placki ziemniaczane- przepis Magdy Gessler
Placki ziemniaczane za mną chodziły, to i pomimo, że późno...są!
Przepis zaczerpnięty ze strony Magdy Gessler, SMAKI ŻYCIA. Wypróbowany i ...zjedzony ze smakiem!
Składniki
-1
kg ziemniaków
-2
cebule, u mnie czerwone, małe
-2
ząbki czosnku
-2 duże wiejskie jaja
-2-3
łyżki mąki pszennej
-sól
i pieprz do smaku
-olej
lub smalec do smażenia, najlepiej smażą się na oleju kokosowym
-sos
czosnkowy lub inny ulubiony
Ziemniaki
i cebulę obierz.Następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Masę
wylać na sitko i postawić w naczyniu, aby sok skapał do naczynia,
lekko docisnąć.
Następnie
do masy przełożonej już do miski, dodać mąkę i roztrzepane
jajka. Wymieszać.
Z
naczynia, w którym odcedzaliśmy masę odlać sok i "wybrać
łyżką" mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy, wymieszać.Dodać
czosnek. Dosmaczyć solą i pieprzem.
Jeśli
chcesz aby masa nie ściemniała, dodaj po prostu łyżkę śmietany
lub gęstego jogurtu.
Smaż
na złoty kolor. Podawaj ciepłe.
Ja
moje placki ziemniaczane podałam z sosem czosnkowym i natka
pietruszki na pięknej Porcelanie Bogucice
Smacznego
!
oj wygladaja pysznie! Jeszcze nie robilam plackow ziemniaczanych, czas mi zrobic.
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPrzepis zadna nowosc jak na P. MAGDE
Usuńwyglądają obłędnie i chrupiąco
OdpowiedzUsuńaniasmama.blog.pl
oj dawno mnie tu nie bylo postaram sie nie zawiesc ! :: 3 duze ziemniaki, cukinia,lekko obgotowany kalafior Cwiartka),wieksza cebula,pare z. czosnku, podgotowana brukselka, drobno posiekana sw, mloda kapustka ( garsteczka), moze byc i bez, marchew, seler korzen, wsz zetrzec na jarzynowej tarce dodac jajka,(to wg. uznania i ilosci masy), make tez trzeba wyczuc, pieprz ziolowy i prawdziwy ,vegeta, zielen drobno posiekana(koper,pietrucha), wymieszac dokladnie i smazyc na zozgrzanym tluszczu, odsaczac na papierze, podawac z smietanka , keczapem ??? z czy sie lubi sa pyszne na 2 dzien nie twardnieja ja odgrzewam w opiekaczu i sa jak swierze, dobre dla niejadkow bo mozna wiele przemycic, pozdrawiam
Usuńnosze sie z zamiarem od pon. zrobie w czwartek -obowiazkowo!!, wlasnie takie, bo od dl. czasu robie ziemiaki + mieszanka warz. seler,marchewka,kabaczek, podgot. kalafior i stare na jarzynowej tarce -sa pyszne,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWow!twoja warzywna wersja brzmi smakowicie.Mozesz przyblizyc bardziej twoj przepis? Dziekuje.
UsuńPysznie brzmi !!!!
UsuńDopiero dzis tu wpadlam: moje placki to///. 3 ziemniaki,marchew duza,cukinia,pare zab.czosnku,cebula wieksza,kawalek selera korzen,pogotowac kalafior i pare brukselek wszystko zetrzec na jarzynowej tarce,dodac 2jajka,maki-samemu regulowac,sol pieprz ziolowy i prawdziwy,dobrze wymieszac,smazyc na oliwce -rozgrzanej,placki mozna z powodzeniem odgrzac na drugi dzien sa jaj swieze,moje wnuki jak i reszta uwielbiaja
UsuńAle pysznie wyglądają te placki, bardzo je lubię i zawsze podaję z kwaśną śmietaną ;).
OdpowiedzUsuńO tak śmietana czasem musi być..nawet często musi być!
Usuńuwielbiam pod każdą postacią! zapraszam na ''placki ziemniaczane z cukinią ''pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/07/placki-ziemniaczane-z-cukinia.html
Placek ziemniaczany niejedno ma imię!
Usuńa ja ścieram na średniej tartce, jest szybciej, a placki są baaardzo chrupiące :)
OdpowiedzUsuńJa też i nawet takie wolę, kiedy widać kawałki ziemniaków. ��
UsuńBardzo dobry przepis ja robię prawie tak samo podaję z sosem węgierskim lub popijamy dobrą maślanką.Dobre przepisy u mnie zawsze w cenie.Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńdo ciasta dodaję jeszcze zieloną pietruszkę. ..są przepyszne
OdpowiedzUsuńMasz rację, zrobiłam-pycha!
Usuń..we Włoszech ubogacilam tartym parmezanem!
UsuńRobię identyczne tylko wg receptury mojej mamy, czy więc rzeczywiście są pomysłem pani Gessler? :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je!
...z Jej strony korzystałam :-) wszyscy je kochają...pyszne są ! Pozdrawiam!
Usuńoto moja inspiracja...http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/placki-ziemniaczane/
UsuńA ja nie dodaje mąki do placków.
OdpowiedzUsuńtakie placki robi moja mama od lat :D tyle że mąki daje nie całą łyżkę na taką właśnie ilość składników jak powyżej
OdpowiedzUsuńwięc to żaden przepis Magdy Gessler - tak właśnie wyglądają normalne i prawdziwe placki ziemniaczane :) :)
Nie przeczę, nie kłócę się...że takie są prawie w każdym domu ;-)
UsuńInspiracją jest przepis ze strony Magdy Gessler- o czym wspomniałam- http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/placki-ziemniaczane/
Przepis ,stary , nasze pra , pra babcie robily tak samo , a moze i lepiej . Dziwi mnie , ze czytelnicy ze starego przepisu , pisza . smakowite , zrobie dzisiaj ,dziecinada !
UsuńA podobno pani Magda zawsze krytykowała za mąkę dodaną do placków?
Usuńwitam ,tez lubie gotowac ale wierzcie mi nie kazdy uwaza to za tak naturalne jak zrobic placki , przepisy od was kobitki i od pani Magdy zawsze sa inspiracja nawet dla strarszych kuchareczek , ale zobaczcie zupe czosnkowa Magdy Przepyszna ,moj maz moze codziennie taka zupe wcinac hi hi hi
OdpowiedzUsuńwszystkie dobre przepisy sa welkom
OdpowiedzUsuńA ja dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej zamiast pszennej I wszystko wkładam do malaksera ...szyciej i tak samo pysznie
OdpowiedzUsuńplacki ziemniaczane mogłabym mieć wpisane gdzieś w rodowodzie :D uwielbiam najbardziej ze wszystkich placków ever!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie! Smaka narobiłas :*
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane, często robimy w niemal identyczny sposób, jak Ty
OdpowiedzUsuńKażdy ma swój wypróbowany przepis na placki ziemniaczane.
OdpowiedzUsuńJa też mam, ale chętnie próbuję innych wersji.
Jestem wielką fanką placków. Przepis świetny, wypróbuję :-)
Irena - Hooltaye w podróży
Uwielbiam placki ziemniaczane, robię bardzo podobnie, tylko bez mąki i czosnku :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Dawno nie jadłam placków ziemniaczanych, mój mąż ma delikatny żołądek i zwyczajnie unikam smażonych potraw w mojej kuchni. No ale przyznaje ,że dla siebie samej zrobiłabym takie pyszności.
OdpowiedzUsuńOdkurzane przepisy są pysznym przypomnieniem czegoś, co nam bardzo smakowało. Te placki są bardzo apetyczne. LUbię tak zrumienione i chrupiące.
OdpowiedzUsuńWiele razy widziałam jak Magda gani innych za źle przygotowane placki. Ciekawa jestem czy te smakują inaczej niż moje bo wyglądają zacnie.
OdpowiedzUsuń