Frittata
Jedna
z moich ulubionych włoskich przekąsek. Frittata z jajuszek z
dodatkami!
Banalnie
prosta w wykonaniu, kolorowa i pyszna.Niuanse smakowe zależą od
tworzącego całość, jego odwagi i wyczucia smaku.
Ja
robiłam frittatę mężowi jak szedł zbierać pomarańcze i
cytryny.
Robiło
się ją dzień wcześniej , kroiło jak pizzę na 4 i wkładało do
pudełka śniadaniowego.
I
do lodówki!
Na
drugi dzień, w ogrodach, smakowało jak danie w restauracji u Armaniego!
Moja
frittata na kolację to
-jaja
-mleko
-pomidorki
koktajlowe
-pomidory
suszone
-bazylia
świeża
-ulubiony
ser w plastrach u mnie Rycki Edam
-oliwa
z oliwek lub masło
-natka
pietruszki
-pieprz
ziołowy Skworcu
-PEPERONATA opcjonalnie
-ketchup
markowy łagodny Roleski
-sos
czosnkowy oryginalny Roleski
-sól
do smaku
Ubij
mikserem jaja, tyle ile chcesz- u mnie 5 jaj + 5 łyżek mleka.
Dosmacz solą. I pieprzem.
Do
masy wkrój pomidory koktajlowe, suszone. Dodaj
peperonata-opcjonalnie.
Poszarpane
listki bazylii.
Rozgrzej
patelnię,a na niej tłuszcz. Wlej masę.
Przykryj
pokrywką.
Smaż
omlet.
Przewróć
go na druga stronę.
Lekko zetnij i znów przewróć.
Dodaj
ser w plastrach.
Posyp
natką pietruszki.
I
polej ketchupem oraz sosem czosnkowym
Kolacja
gotowa!
Smacznego!
o pycha, zrobie i ja!
OdpowiedzUsuńAle mi smaczka narobiłaś :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuń