Frittata



Jedna z moich ulubionych włoskich przekąsek. Frittata z jajuszek z dodatkami!
Banalnie prosta w wykonaniu, kolorowa i pyszna.Niuanse smakowe zależą od tworzącego całość, jego odwagi i wyczucia smaku.
Ja robiłam frittatę mężowi jak szedł zbierać pomarańcze i cytryny.
Robiło się ją dzień wcześniej , kroiło jak pizzę na 4 i wkładało do pudełka śniadaniowego.
I do lodówki!
Na drugi dzień, w ogrodach, smakowało jak danie w restauracji u Armaniego!




Moja frittata na kolację to
-jaja
-mleko
-pomidorki koktajlowe
-pomidory suszone
-bazylia świeża
-ulubiony ser w plastrach u mnie Rycki Edam


-oliwa z oliwek lub masło
-natka pietruszki
-pieprz ziołowy Skworcu


-PEPERONATA opcjonalnie
-ketchup markowy łagodny Roleski
-sos czosnkowy oryginalny Roleski
-sól do smaku

Ubij mikserem jaja, tyle ile chcesz- u mnie 5 jaj + 5 łyżek mleka. Dosmacz solą. I pieprzem.
Do masy wkrój pomidory koktajlowe, suszone. Dodaj peperonata-opcjonalnie.
Poszarpane listki bazylii.
Rozgrzej patelnię,a na niej tłuszcz. Wlej masę.
Przykryj pokrywką.
Smaż omlet.


Przewróć go na druga stronę.

Lekko zetnij i znów przewróć.
Dodaj ser w plastrach.



Posyp natką pietruszki.
I polej ketchupem oraz sosem czosnkowym 



Kolacja gotowa!


Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!