Włoskie paluszki z ciasta chlebowego
To
pyszne paluszki, zwane również grissini. Włoska przekąska przed i
podczas posiłku. Na paluszki zawija się szynkę parmeńską. Te
paluszki są idealne do wszystkiego!
Składniki
na ok. 35 sztuk
-350
g białej mąki chlebowej
-1
łyżeczka soli
-pół
łyżeczki suszonych drożdży
-200
ml letniej wody
-3
łyżki oliwy z oliwek
-dodatkowo
oliwa do posmarowania, ziarna sezamu lub gruba sól morska
Kwadratowe
blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Z
podanych składników wyrób ciasto, mnie pomógł robot.
Wyrabiaj
dotąd aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Przełóż
ciasto do miski i przykryj ściereczka, odłóż do wyrośnięcia na
około godzinę,aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po
wyrośnięciu ciasto należy ponownie wyrobić, około minuty.
Wyłóż
ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąty o wymiarach
20x23 cm.
Następnie
wyjściowy prostokąt pokrój na 3 prostokąty o wymiarach 20 x 7,5
cm. Każdy taki prostokąt pokrój na 10 pasków, każdy o dł. 7,5
cm.
Wałkując
ręką i rozciągając, formuj z każdego paska paluszki o dł. mniej
więcej 25-30 cm.
Przy
pomocy pędzelka posmaruj paluszki oliwą z oliwek i posyp ziarnami
sezamu.Ułóż w pewnych odstępach na blasze ,przykryj folia
do żywności posmarowaną olejem i pozostaw do wyrośnięcia na ok .15
minut.
W
międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Piecz przez 15-20
min., aż paluszki się zarumienią.
Odłóż
do wystygnięcia.
Smacznego!
Uwielbiam te paluszki :-) zrobię :-)
OdpowiedzUsuńZrób, bo są pyszne Marzenko!
Usuń