Pasta alla Norma
Pasta
alla Norma, to potrawa rodem z Sycylii, dokładnie z okolic Catania.
Mówi się, że jest hołdem złożonym słynnemu kompozytorowi
Vincenzo Belliniemu.
To
danie tradycyjne, soczyste swoimi pomidorami i aromatyczne ,dzięki
kawałkom smażonego bakłażana.
Ja
zmodyfikowałam ten przepis nieznacznie- po usmażeniu i wystudzeniu
bakłażana, obrałam go ze skórki- miałam gości, którzy za
skórką z bakłażana nie przepadają.
Według
mnie skórka być musi.
Najważniejszym
elementem makaronu jest dodanie na samym końcu sporo sera pecorino-
owczego.
To
danie ma niepowtarzalny smak, jest proste w przygotowaniu.
Składniki
- makaron u mnie Casarecce Siciliane
- 200 g słonej ricotty- to twardy ser u nas można go dostać w plastrach lub już zmielony
- 500 g bakłażana
- czosnek
- sól
- pomidory lub salsa pomidorowa, najlepiej jakby była własnej roboty
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
Umyj
bakłażana, pokrój wzdłuż na plastry o grubości pół
centymetra.Włóż na durszlak i posypuj warstwa po warstwie solą.
Następnie przyduś bakłażany czymś ciężkim, u mnie garnek z
wodą.
Zostaw
na około 2 godziny, aby bakłażan puścił gorzkie soki, i aby
wyeliminować nadmiar wody.
Po
upływie wskazanego czasu, przepłukać bakłażany pod bieżąca wodą,aby usunąć sól.Osuszyć je w ścierce.
Wlać
oliwę na patelnię i smażyć bakłażany z obydwu stron na złoty
kolor.
Odłożyć
na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Gdy
wystygną pokroić w mniejsze kawałki, ja dodatkowo usunęłam im
skórkę.
Na
patelni zagotować salsę pomidorową,wcześniej przygotowaną ze świeżych pomidorów.
Dodać
bakłażany.
Ja
do całości dodałam sera pecorino.
Ugotuj
makaron al dente i dołóż bezpośrednio na patelnię.
Wymieszaj
i wmieszaj sos w makaron.
Rozłóż
na talerze, posyp pecorino i ...jeśli lubicie to udekoruj listkami
świeżej bazylii...
Buon
appetito !
mniam, pycha, uwielbiam włoskie makarony, bede robiła. Ale nie spotkałam się z tym odsączaniem goryczy z bakłażanów we Włoszech.
OdpowiedzUsuńWszystkie potrawy ,które zawierają bakłażana czy to do smażenia, czy konserwowania w oleju, occie, najpierw odsącza się z tej goryczki. Moja teściowa - Sycylia- zawsze tak robiła, robią tak Piemontczycy i "Gorizianie" hihihi, ale ciekawą sprawą jest to, że Calabresi w ogóle tak nie robią! Jak mieszkałam na Calabrii to byłam zwolniona z odsączania tych bakłażanów z goryczy.W całych Włoszech używa się cebula+czosnek do dań. Moja teściowa mało mi głowy nie urwała za czosnek z cebulą hihihihi. Co region to przepis, ale z doświadczenia wiem, że warto stracić te godzinę, i ..niech sie bakłażan "wypoci"..Pozdrawiam Cię serdecznie <3
UsuńAle mi smaka narobiłaś na takie danie. Pycha :-)
OdpowiedzUsuńBierz ile chcesz !
UsuńAle mi smaka narobiłaś na takie danie. Pycha :-)
OdpowiedzUsuń