CIASTO CZEKOLADOWE Z BURAKAMI


Ciasto z dodatkiem buraka , to ciasto pyszne, wilgotne, po prostu do wypróbowania!
Polecam gorąco...Bo smak jest obłędny!




Składniki
-250 g buraków
-2 łyżki oliwy
-200 g czekolady 70%
180 g masła
-5 jaj
-150 g cukru brązowego
-2 łyżki miodu wielokwiatowego MIODY POLSKIE
-130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-pół szklanki kakao naturalnego SKWORCU
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli

Umyj buraki,skrop oliwą, zawiń w folię i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni- około godzinę.
Odstaw niech wystygną.

Następnie obierz je i zblenduj na gładko.
Czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej, a kiedy będzie płynna dodaj miód, masło. Rozpuść. Wystudz. Ubij żółtka na puch, połącz ciągle miksując z burakami. Następnie dodaj masę miodowo -czekoladową. Żółtka ubij na sztywno z cukrem i dużą drewnianą łyżką delikatnie wymieszaj z masą czekoladowo – buraczaną.


Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, sól.


 Wymieszaj ,aż ciasto będzie jednolite ,ale puszyste. Przełóż do długiej około 40 cm keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.


 Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ,około 50 minut.
Pokrój dopiero po wystudzeniu.



Jeśli chcesz możesz przygotować różową polewę z miodu, białej czekolady oraz soku z buraka.Posłuży również za sos!

Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!