WŁOSKI CHLEB OLIWKOWY
Chleb, kto nie kocha zapachu domowego pieczywa? Pieczywa z chrupiącą skórką...delikatnym ale bogatym wnętrzem? Chleba do włoskich przystawek?
Zapraszam na włoska ucztę z szynka parmeńską w tle, oliwkami...i kto wie, kto wie dobrym czerwonym winem?
Składniki
-500
g mąki chlebowej
-2
łyżeczki miodu spadziowego
-1
łyżeczka soli
-20
g drożdży
-3
łyżki oliwy z oliwek
-40
g suszonych pomidorów
-130
g oliwek bez pestek
-275 ml ciepłej wody
-275 ml ciepłej wody
-1
żółtko
W
dużej misce wymieszać mąkę, miód, sól oraz drożdże.Dodać
kolejno ciepłą wodę i oliwę. Przez 5 minut wyrabiać ciasto, na
zwartą i lśniącą masę. Tak przygotowaną kulę włożyć do
wysmarowanej oliwą miski i przykryć folią spożywczą.Odstawić do
wyrośnięcia na ponad godzinę.
Oliwki
i pomidory pokroić drobno. Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić je po raz
kolejny i wrzucić -tak oliwki jak pomidory.
Wyrobić.
Posmarować masłem dość długą keksówkę i posypać mąką.
Włożyć ciasto, wyrównać. Ponacinać z wierzchu. Odstawić do
wyrośnięcia na ponowną godzinę.
Posmarować delikatnie żółtkiem
z miodem.
Piec
w 200 stopniach około 50 minut, do rumianej skórki.
Podawać
z szynką parmeńską, oliwkami, bazylią jako przystawka lub aromatyczne kanapki!
Smacznego
!
Obłędne zdjęcia. Ale bym zjadła taki chlebuś. Ale wiesz co - upiekę taki dzisiaj :-)))))
OdpowiedzUsuń...smacznego !
Usuńo mamusiu! niebiańsko wygląda! daj kawałek!
OdpowiedzUsuńJa Ci kiedyś zrobię cały chleb <3
UsuńKanapka na takich chlebie to prawdziwa uczta dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosiu z bloga Daylicooking mam nowy blog do Obserwowania:). Smacznie tu;). Zapraszam również do siebie, gdzie jest dziś zimowo:).
OdpowiedzUsuń