Pierś z kurczaka. Zróbmy to po włosku.
Pierś
z kurczaka, mięsko często-gęsto goszczące na stole przeciętnego
Sycylijczyka, tudzież Włocha.
Mięsko
mocno aromatyczne, jeśli umie się je zrobić. Na Sycylii, wprawiony
pan sprzedający piersiątka kurzęce, potrafi z jednego kawałka
zrobić 12 kotletów.
Kwestia
noża, wprawy i zamiłowania do roboty przy jedzeniu.
Dziś
zrobię typowy obiad Sycylijczyka. Drugie danie, bo pierwsze danie,to
rzecz jasna makaron!
Piersi
z kurczaka przygotuję na specjalnej, wysokiej jakości patelni do
grillowania od ROSSI.PL
Na
czym polega jej wyjątkowość?
Jest
bardzo zbliżona do tych, które używają we Włoszech, masywna,
dość ciężka.
Ciepło rozprowadza się powoli.
Tu
możemy gotować i smażyć bez użycia tłuszczu.
Mięso
na niej się nie ścina,ale gotuje.
Łatwa
w utrzymaniu czystości.
Przeznaczona
do wszystkich typów kuchenek.
Do
dzieła!
Składniki
-pierś
z kurczaka- ilość dowolna
-vinaigrette
classico oliwa z oliwek + ocet balsamiczny z Modeny
-suszone
oregano- moje pochodzi z Sycylii. Sama suszyłam, sama kruszyłam
-pomidorki
koktajlowe
-czerwona
cebula
-mozzarella
-oliwki
– moje przywędrowały z Monfalcone
-świeża
bazylia
-chleb
pieczony w domu
-wino
opcjonalnie
A
po obiedzie?
Kawa,
u mnie Magnifico -Gusto italiano, ze sklepu
PRZYJACIELE KAWY,
ale o niej innym razem
Zabieramy
się za szybki obiad.
Pierś
z kurczaka myjemy i osuszamy ściereczką.
Kroimy
w kotlety. Do dziś dnia nie opanowałam sztuki krojenia – ja nie
tylko nie zrobię 12 kotletów z jednej piersi, ja nie zrobię nawet
6 !
Stąd
u mnie zawsze piersi są dwie!
Rozgrzewamy
na małym ogniu patelnię.
I
kiedy już jest tak porządnie ciepła wrzucamy nasze piersi z
kurczaka.
Grillujemy.
Posypujemy
karahi chicken masala, solą do smaku.
Międzyczasie
przygotowujemy sałatkę z pomidorków koktajlowych, cebuli i
mozzarelli.
Gotową
dosmaczamy winegretem.
Kiedy
piersi są już gotowe, przekładamy je do szklanej miski i
podlewamy winegretem.
Posypujemy
oregano.
Wykładamy
na talerze tak mięso jak sałatkę, dodajemy oliwki.
Nalewamy
sobie czerwonego winka.
I
życzymy smacznego!
Włosi
pomimo , iż zjedli wcześniej makaron, muszą mieć do drugiego
chleb!
Nigdy
nie zapomnę sycylijskiego pieczywa- robione jest z pszenicy durum.
Jest niesamowicie sycące.
I
w sam raz do wszystkiego co gości na stołach!
A
po obiedzie?
Buon
appetito!
Zdecydowanie uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuń...są wspaniałe, z winkiem koniecznie!
Usuńwiesz co? to ja chyba też chcę po włosku :))))))
OdpowiedzUsuńhihihhii niby piersiątko nie?
OdpowiedzUsuń