Pierś z kurczaka. Zróbmy to po włosku.



Pierś z kurczaka, mięsko często-gęsto goszczące na stole przeciętnego Sycylijczyka, tudzież Włocha.
Mięsko mocno aromatyczne, jeśli umie się je zrobić. Na Sycylii, wprawiony pan sprzedający piersiątka kurzęce, potrafi z jednego kawałka zrobić 12 kotletów.
Kwestia noża, wprawy i zamiłowania do roboty przy jedzeniu.


Dziś zrobię typowy obiad Sycylijczyka. Drugie danie, bo pierwsze danie,to rzecz jasna makaron!
Piersi z kurczaka przygotuję na specjalnej, wysokiej jakości patelni do grillowania od ROSSI.PL




Na czym polega jej wyjątkowość?
Jest bardzo zbliżona do tych, które używają we Włoszech, masywna, dość ciężka.
Ciepło rozprowadza się powoli.



Tu możemy gotować i smażyć bez użycia tłuszczu.
Mięso na niej się nie ścina,ale gotuje.
Łatwa w utrzymaniu czystości.
Przeznaczona do wszystkich typów kuchenek.





Do dzieła!

Składniki
-pierś z kurczaka- ilość dowolna
-vinaigrette classico oliwa z oliwek + ocet balsamiczny z Modeny
-suszone oregano- moje pochodzi z Sycylii. Sama suszyłam, sama kruszyłam
-pomidorki koktajlowe
-czerwona cebula
-mozzarella
-oliwki – moje przywędrowały z Monfalcone
-świeża bazylia
-chleb pieczony w domu
-wino opcjonalnie
A po obiedzie?
Kawa, u mnie Magnifico -Gusto italiano, ze sklepu PRZYJACIELE KAWY, ale o niej innym razem

Zabieramy się za szybki obiad.
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ściereczką.
Kroimy w kotlety. Do dziś dnia nie opanowałam sztuki krojenia – ja nie tylko nie zrobię 12 kotletów z jednej piersi, ja nie zrobię nawet 6 !
Stąd u mnie zawsze piersi są dwie!
Rozgrzewamy na małym ogniu patelnię.
I kiedy już jest tak porządnie ciepła wrzucamy nasze piersi z kurczaka.


Grillujemy.
Posypujemy karahi chicken masala, solą do smaku.


Międzyczasie przygotowujemy sałatkę z pomidorków koktajlowych, cebuli i mozzarelli.


Gotową dosmaczamy winegretem.
Kiedy piersi są już gotowe, przekładamy je do szklanej miski i podlewamy winegretem.




Posypujemy oregano.



Wykładamy na talerze tak mięso jak sałatkę, dodajemy oliwki.


Nalewamy sobie czerwonego winka.




I życzymy smacznego!
Włosi pomimo , iż zjedli wcześniej makaron, muszą mieć do drugiego chleb!
Nigdy nie zapomnę sycylijskiego pieczywa- robione jest z pszenicy durum. Jest niesamowicie sycące.
I w sam raz do wszystkiego co gości na stołach!
A po obiedzie?



Buon appetito!


Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!