Tydzień włoski w LIDL Polska od 19 pazdziernika – DOLCE VITA w zasięgu ręki




Włochy , tak cudownie rozciągnięte geograficznie, jako jedyne chyba państwo oferują sobą wszystko, co człowiek mógłby sobie wyśnić.
Swoim magnetyzmem, radością i gwarem, przyciągają rzesze ludzi spragnionych Dolce Vita, prawdziwej zamaszystości w rozmowach, pysznej kuchni, życzliwości, otwartości.

Jacy są Włosi, każdy wie. Jaki jest klimat i jak jest pięknie, to też każdy wie...Kto był, zawsze chce powracać , by namiętnie i z nadzieją w sercu, wrzucać monety do Fontana di Trevi ,w Wiecznym Mieście.



A jaka jest kuchnia włoska, o której się śpiewa, wiersze pisze, za którą się tęskni?



O kuchni włoskiej można by faktycznie śpiewać arie, to pewne. Pewne jest również to, że jest ona jak tamtejszy klimat i język- ciepła, smaczna, przyjazna ludziom, aromatyczna i różnorodna, chociaż przeważnie plebejska.
Ale...bywa też bardzo wytworna jak szynka z Parmy, rozsławiona na całym świecie. Kuchnia włoska znana jest wszędzie, dzięki swej prostocie i przede wszystkim dzięki lokalnym produktom nie do podrobienia. Znana z wyśmienitych makaronów, najsmaczniejszych serów, gdzie niewątpliwie królem jest parmezan, gorgonzola, mozzarella czy chociażby ricotta.


Cucina italiana obfituje w ryby i frutti di mare, w niezliczoną ilość owoców, warzyw i ziół.



Włosi to naród , który kocha jeść, kocha swoje kulinarne dziedzictwo i za nie mógłby nawet polec w bitwach. To naród, który jest przywiązany do smaków i potraw swojego regionu. 



Tym co łączy wszystkie regiony i ich mieszkańców , to ogromna i czysta miłość do wina i oliwy z oliwek. 


Miłość do licznych spotkań przy stole, miłość do gwarnych obiadów i nade wszystko spektakularnych kolacji, które np. na Sycylii, spożywa się nawet po 23.00.


 Nic to, wszakże białe , sycylijskie noce ,przyciągają co roku rzesze turystów spragnionych słońca, jedzenia, dobrego towarzystwa i krystalicznie czystego morza.



Kuchnia włoska, to kuchnia , która trzyma się swojej kultury, nie przekupiona przez fast foody, nie zjedzona i wyparta przez hamburgery.
Słynne spaghetti, lasagne, pizza zachowały swoje "ja" i zostały na stałe wpisane do jadłospisów wszystkich kuchni świata.


Kuchni włoskiej nie można nie lubić. Nie można jej nie kochać. Nie można jej nie pragnąć. Jej wykwintność i smak zawdzięcza prostocie i całemu temu ludzkiemu zamieszaniu, które towarzyszy Włochom już od wczesnych godzin rannych.
Poranne caffe, cornetto, prasa. Święty spokój przynajmniej rankiem, nawet gołębie nastawione przyjaznie!



 Południowy makaron, frutti di mare pachnące plażami tak cudnymi, że trudno oderwać oczy. 


Chrupiące i pełne tradycji łakocie do kawy ,choćby słynne na cały świat sfogliattine glassate, amaretti czy torroncini i cantuccini...Novellini obowiązkowo do capuccino.



Aromatyczne oliwy pachnące ziemią spękaną od słońca, która doświadczyła niejednokrotnie kataklizmów wszelkiego typu . To ziemia przywiązana do swoich tradycji, ziemia rodząca wszystko co najlepsze. Dająca soczyste, słodkie niczym cukier pomidory, czerwone jak serce, życiodajne jak krew.


Ziemia, która nawet jak płacze, to się uśmiecha szklaneczką wina do nieznajomych, bijąca cennym sercem karczocha.
Kto raz był...kto raz zasmakował..cierpieć będzie i tęsknić.
Za oliwą, oliwkami, papryką. Za winem, likierami, kawą. Za makaronem, rybami, szynką. Za serami, serami, serami...
Żeby tego wszystkiego skosztować, powąchać, doświadczyć na własnej skórze- niekoniecznie musimy się zaraz pakować, kupować bilet do Rzymu, Parmy czy Mediolanu. 



Nie musimy tęsknić za Sardynią czy Sycylią. 




Możemy się tam przenieść już od poniedziałku, dzięki 

 Możemy zatrzymać gwarną kulturę i poczuć się jak Włosi przy stole, swobodnie i entuzjastycznie podchodząc do posiłku. Wszakże jesteśmy tym co jemy.
Wprowadz się w wakacyjny nastrój , daj się poprowadzić za rękę po plażach, placach, kafejkach, brzegiem morza. 



Zasmakuj w Italii dzięki oryginalnym włoskim przysmakom marki Italiamo z oferty Lidla. Możecie przejrzeć ofertę 



Dzięki nim poczujesz gorący wenecki karnawał i bryzę ciepłego sycylijskiego morza.

Zatrzymasz czas i przeniesiesz się tam, gdzie ... felicita' !



Komentarze

  1. Kasiu po prostu się zamarzyłam, dziękuje za tą podróż :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...koniecznie pojedz tam na prawdę! Ale zanim to nastąpi to wpadnij na LIDL i wez koniecznie pasticcini ripieni con crema pasticcera !!!! Niebo w gębie w pełnym tego słowa znaczeniu....

      Usuń
  2. Jaki piękny wpis....ten kraj mnie zawsze pociąga choć nigdy tam nie byłam...ach...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. :) Cudnie... zazdroszczę, że tyle lat tam spędziłaś.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasieńko nigdy nie czytałam tak pięknego tekstu o kraju i jego produktach,też bym pojechała do Włoch posmakować tych pyszności,ściskam cię mocno

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!