Kasza gryczana z kalafiorem,granatem ,nutka curry i dressingiem imbirowym (Jaglany Detoks)
Kolejny
przepis z książki Marka Zaremby "Jaglany Detoks".
Nigdy
nie przestanę powtarzać, że tę książkę powinno się mieć.
Bo
każdy z nas potrzebuje oczyszczenia.
Nie znam nikogo , kto by
takiego nie potrzebował. Dziś mija mój 7 i zarazem ostatni dzień
detoksu.
Powiem
tak...przeciągam go sobie na dłużej.
Takie
jedzenie jest zdrowsze i..bardziej interesujące, kolorowe, pachnące
i "żywe".
Dziś
u mnie jedno z ulubionych dań.
Składniki
- pół kalafiora
- ziarenka granatu
- olej kokosowy
- półtorej szklanki ugotowanej kaszy gryczanej Melvit
- natka pietruszki
- pół łyżeczki curry
- sól morska lub himalajska
Dressing
- 2 cm świeżego kłącza imbiru
- pół szklanki oliwy
- sól morska do smaku
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka syropu z agawy u mnie od Skworcu
Ugotuj
kaszę ,tak jak zaleca producent .Odstaw.
Przygotuj
dressing, wymieszaj wszystko w miseczce, spróbuj i dopraw w razie
czego.
Kalafior
umyj i podziel na różyczki.
Ugotuj
go w lekko osolonej wodzie. Odlej wodę z garnka i dodaj trochę
oleju kokosowego z przyprawą curry.
Podsmażaj
około 2 minut.
Odstaw
na bok.
Na
talerze wyłóż najpierw kaszę, dodaj kalafior i serwuj całość
skropioną dressingiem.
Danie
jest pyszne. Kolacja czy obiad tego typu to istna ambrozja. Z dodatkiem owoców granatu to mistrzostwo świata!
Curry
działa jako antyoksydant. Możecie tę potrawę spożywać również
jako sałatkę, zabrać ją ze sobą gdzie chcecie.
Więcej
o tego typu , pełnych miłości i dobra potrawach poczytacie na
blogu Pana Marka GOTUJ ZDROWO- ZACHĘCAM !
Smacznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu na moim blogu! :-)
Fajny przepisik, pycha!
OdpowiedzUsuń