Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą



Buraki. Ja kocham buraki. Dlatego, że są niezwykle zdrowe, odkwaszają nasz organizm, są dostępne niemal przez cały rok, a szczególnie teraz, na jesieni.
Wykonanie tej kremowej zupy jest proste.


Składniki
  • 8 średnich buraków
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej u mnie Melvit
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 2 cm świeżego kłącza imbiru
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki lub mniej kurkumy
  • pół łyżeczki nasion kolendry, może być mniej
  • pół łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
  • szczypta majeranku
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól himalajska różowa lub morska
  • groszek ptysiowy Brześć


Buraki upiecz w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut.


Odstaw do przestygnięcia.
Gdy już będą chłodne ,obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu.
W garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim cebulkę ,pokrojoną w piórka,posiekany czosnek oraz starty na tarce imbir.


Mieszaj około 3 minut.
Wsyp przyprawy, podsmażaj. Wrzuć buraki oraz pokrojone w kostkę jabłko, zalej wodą do połowy.



 Dopraw solą i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
Po czym wlej mleko kokosowe i dodaj kaszę jaglaną.


Gotuj jeszcze 5 minut.
Zblenduj na gładki krem.
Podałam z groszkiem ptysiowym Brześć.
Dzieci za nim przepadają! I chętniej się do dania dobiorą...




Inspiracja – "Jaglany Detoks" Marek Zaremba













Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!