Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą
Buraki.
Ja kocham buraki. Dlatego, że są niezwykle zdrowe, odkwaszają nasz
organizm, są dostępne niemal przez cały rok, a szczególnie teraz,
na jesieni.
Wykonanie tej kremowej zupy jest proste.
Składniki
- 8 średnich buraków
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej u mnie Melvit
- pół szklanki mleka kokosowego
- 1 czerwona cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 2 cm świeżego kłącza imbiru
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki lub mniej kurkumy
- pół łyżeczki nasion kolendry, może być mniej
- pół łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
- szczypta majeranku
- olej kokosowy do smażenia
- sól himalajska różowa lub morska
- groszek ptysiowy Brześć
Buraki
upiecz w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut.
Odstaw
do przestygnięcia.
Gdy
już będą chłodne ,obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
Ugotuj
kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu.
W
garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim cebulkę ,pokrojoną
w piórka,posiekany czosnek oraz starty na tarce imbir.
Mieszaj
około 3 minut.
Wsyp
przyprawy, podsmażaj. Wrzuć buraki oraz pokrojone w kostkę jabłko,
zalej wodą do połowy.
Dopraw solą i gotuj pod przykryciem około
10 minut.
Po
czym wlej mleko kokosowe i dodaj kaszę jaglaną.
Gotuj
jeszcze 5 minut.
Zblenduj
na gładki krem.
Podałam
z groszkiem ptysiowym Brześć.
Dzieci
za nim przepadają! I chętniej się do dania dobiorą...
Inspiracja
– "Jaglany Detoks" Marek Zaremba
kasza jaglana nadała tej zupie super konsystencji!
OdpowiedzUsuńTo prawda, krem jest krem...!
UsuńTy to masz fantazję :) taką smaczna fantazję :)))
OdpowiedzUsuńA dziękuje Ci bardzo :-)
Usuń