Sałatka jaglana z tuńczykiem ,jarmużem i mnóstwem zdrowia
Wspomnienie
włoskich nocy, upalnych śródziemnomorskich wakacji, złocistych
plaż...
Jeśli
tęsknicie za odrobiną słońca, błękitnego nieba.. to koniecznie
zróbcie tę sałatkę!
Składniki
-1
puszka tuńczyka w kawałkach
- 200 g jarmużu bez stwardniałych części lub rukoli
- kilka oliwek
- pół czerwonej cebuli
- 3 łyżki kukurydzy
- kiełki rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej MELVIT
- pomidorki koktajlowe
Dressing
- jedna czwarta szklanki oliwy
- sok z połowy małej cytryny
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki syropu z agawy SKWORCU
- pół łyżeczki suszonego estragonu lub oregano
- pół łyżeczki musztardy pełnoziarnistej opcjonalnie
Jarmuż
oczyść ze stwardniałych części i zalej na 4 minuty wrzątkiem,
następnie odcedz i wysusz na ścierce kuchennej.
Włóż
z powrotem do miski.
Dodaj
oliwę i sok z cytryny.
Dopraw
solą, wymieszaj , odstaw.
Przygotuj
dressing.
Dodaj
wszystkie składniki do naczynia i zblenduj.
Spróbuj
,dopraw według uznania.
Cebulkę
pokrój w cienkie piórka, a oliwki i pomidorki na pół.
Do
miski włóż wszystkie składniki sałatki, skrop dressingiem i
wymieszaj.
Serwuj
z kiełkami rzodkiewki.
Smacznego!
Inspirowałam
się książką Marka Zaremby "Jaglany detoks"- tam
podejrzałam przepis i przekazałam go Wam, bo warto!
Świetna sałatka, powiem szczerze, jadłabym z wielką przyjemnością
OdpowiedzUsuńProszę się częstować!
Usuń