Cynamonki z kremem a 'la nutella.Jaglanym!



Na blogu Gotuj Zdrowo wyszperałam takie cuda ! Niesamowicie pyszne, zdrowe i pachnące Cynamonki!
Zrobiłam je i ...nie żałuję, że się rozeszły błyskawicznie, choć przyznam , połowę udało mi się zamrozić!



Składniki
  • około szklanki żurawiny
  • 100 g migdałów Symbio
  • płatki migdałów
  • 2 łyżeczki cynamonu

Ciasto
  • 3 szklanki mąki z migdałów Symbio
  • 3 szklanki mąki kokosowej Symbio
  • 50 g drożdży świeżych
  • szklanka mleka
  • 3 jaja
  • 6 łyżek cukru trzcinowego Demerara Symbio
  • szczypta soli

Do kremu jaglanego
  • 100 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g orzechów laskowych Symbio
  • 1 szklanka mleka migdałowego lub innego dowolnego
  • 50 g oliwy z oliwek
  • szczypta kardamonu i kurkumy
  • 10 daktyli bez pestek


W wysokim dużym kubku przygotuj zaczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy ciepłego mleka.
Odstaw do wyrośnięcia, podwoi swoją objętość.
Przesiej mąki do miski i dodaj sól, jaja, resztę cukru i mleka i wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiaj aż kula ciasta będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.

Międzyczasie przygotuj krem a'la nutella.
Upraż orzechy laskowe na suchej patelni i ściągnij z nich brązową skórkę.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Daktyle zagotuj w mleku i dodaj do nich ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną.
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem. Jeśli krem wydaje Ci się za gęsty- dolej mleka.

Stolnice posyp maką. Ciasto podziel na 2 części. Wałkuj placek na grubość ok. 1 cm.
Każdy placek smaruj schłodzonym kremem i posyp żurawiną oraz siekanymi migdałami, posyp cynamonem.



Zwiń w roladę.
Krój w plasterki.
Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde ciastko posmaruj rozmąconym jajem i posyp płatkami migdałów.
Piecz około 20-25 minut w 185 stopniach- w zależności od piekarnika.
Smacznego!













Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!