Cynamonki z kremem a 'la nutella.Jaglanym!
Na
blogu Gotuj Zdrowo wyszperałam takie cuda ! Niesamowicie pyszne, zdrowe i pachnące
Cynamonki!
Zrobiłam
je i ...nie żałuję, że się rozeszły błyskawicznie, choć
przyznam , połowę udało mi się zamrozić!
Składniki
- około szklanki żurawiny
- 100 g migdałów Symbio
- płatki migdałów
- 2 łyżeczki cynamonu
Ciasto
- 3 szklanki mąki z migdałów Symbio
- 3 szklanki mąki kokosowej Symbio
- 50 g drożdży świeżych
- szklanka mleka
- 3 jaja
- 6 łyżek cukru trzcinowego Demerara Symbio
- szczypta soli
Do
kremu jaglanego
- 100 g gorzkiej czekolady min. 70%
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 g orzechów laskowych Symbio
- 1 szklanka mleka migdałowego lub innego dowolnego
- 50 g oliwy z oliwek
- szczypta kardamonu i kurkumy
- 10 daktyli bez pestek
W
wysokim dużym kubku przygotuj zaczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 2
łyżek mąki i połowy ciepłego mleka.
Odstaw
do wyrośnięcia, podwoi swoją objętość.
Przesiej
mąki do miski i dodaj sól, jaja, resztę cukru i mleka i wyrośnięty
zaczyn.
Wyrabiaj
aż kula ciasta będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia
na 45 minut.
Międzyczasie
przygotuj krem a'la nutella.
Upraż
orzechy laskowe na suchej patelni i ściągnij z nich brązową
skórkę.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Daktyle
zagotuj w mleku i dodaj do nich ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną.
Wszystkie
składniki zmiksuj na gładki krem. Jeśli krem wydaje Ci się za
gęsty- dolej mleka.
Stolnice
posyp maką. Ciasto podziel na 2 części. Wałkuj placek na grubość
ok. 1 cm.
Każdy
placek smaruj schłodzonym kremem i posyp żurawiną oraz siekanymi
migdałami, posyp cynamonem.
Zwiń
w roladę.
Krój
w plasterki.
Układaj
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde
ciastko posmaruj rozmąconym jajem i posyp płatkami migdałów.
Piecz
około 20-25 minut w 185 stopniach- w zależności od piekarnika.
Smacznego!
Kasiu takie pyszności. A tak późno. I jak ja teraz zasnę ???
OdpowiedzUsuń