Wstęgi ozdobne z kakao ,z bakaliami- propozycja na Wigilię



Kochani dziś proponuję wspaniałe danie, które zastąpi deser lub słodkość na wigilijnym stole. U nas już decyzja zapadła, to będzie danie niespodzianka, gdyż powiem szczerze, takiej wersji i takiego smaku się nie spodziewałam!


Wersja lekka, mega zdrowa, ale przede wszystkim niesamowicie pyszna! Byl to eksperyment...wyszło pysznie , a w wigilię będzie powtórka!
Dla miłośników czekolady i bakalii...niebo w gębie!



Składniki
  • wstęgi ozdobne z kakao E.Wedel Makarony Polskie
  • biała czekolada lub gotowa biała polewa czekoladowa
  • olej kokosowy nierafinowany extra virgin Skworcu
  • morele suszone Kresto
  • figi suszone
  • mieszanka studencka
  • orzechy włoskie
  • listki mięty

Makaron ugotuj jak nakazuje producent. Ja gotowałam w niskim i szerokim rondlu z dodatkiem nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego i oleju kokosowego


Przelej zimną wodą.
Rozłóż na półmiski.


Polewę bądz czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej, polej nią makaron.


Morele potnij na paseczki, posyp całość wraz z mieszanką studencką.



Na koniec dodaj figi pocięte na paski i dosmacz wszystko listkami mięty!
Danie gotowe, na prawdę szybko.


Wszystko przygotujesz zanim makaron się ugotuje.
Dobre na ciepło, ale na zimno genialne!
Biała czekolada to strzał w dziesiątkę. Idealnie dobrane bakalie i suszone owoce współgrają z całością.
To będą lekkie i smaczne Święta !
Na zdrowie!





Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!