Wstęgi ozdobne z kakao ,z bakaliami- propozycja na Wigilię
Kochani
dziś proponuję wspaniałe danie, które zastąpi deser lub słodkość
na wigilijnym stole. U nas już decyzja zapadła, to będzie danie
niespodzianka, gdyż powiem szczerze, takiej wersji i takiego smaku
się nie spodziewałam!
Wersja
lekka, mega zdrowa, ale przede wszystkim niesamowicie pyszna! Byl to
eksperyment...wyszło pysznie , a w wigilię będzie powtórka!
Dla
miłośników czekolady i bakalii...niebo w gębie!
Składniki
- wstęgi ozdobne z kakao E.Wedel Makarony Polskie
- biała czekolada lub gotowa biała polewa czekoladowa
- olej kokosowy nierafinowany extra virgin Skworcu
- morele suszone Kresto
- figi suszone
- mieszanka studencka
- orzechy włoskie
- listki mięty
Makaron
ugotuj jak nakazuje producent. Ja gotowałam w niskim i szerokim
rondlu z dodatkiem nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego i oleju kokosowego
Przelej
zimną wodą.
Rozłóż
na półmiski.
Polewę
bądz czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej, polej nią
makaron.
Morele
potnij na paseczki, posyp całość wraz z mieszanką studencką.
Na
koniec dodaj figi pocięte na paski i dosmacz wszystko listkami mięty!
Danie
gotowe, na prawdę szybko.
Wszystko
przygotujesz zanim makaron się ugotuje.
Dobre
na ciepło, ale na zimno genialne!
Biała
czekolada to strzał w dziesiątkę. Idealnie dobrane bakalie i
suszone owoce współgrają z całością.
To
będą lekkie i smaczne Święta !
Na
zdrowie!
Podoba mi się to danie, bardzo :-)
OdpowiedzUsuńTo mogłoby być moje ulubione danie wigilijne. ;)
OdpowiedzUsuń