Zupa krem z dyni i batata z suszonymi figami, migdałami i pestkami dyni
Kochani
dziś na kolację podaję zupę z pestkami ...
Krem
pyszny i aromatyczny, krem rozgrzewający i słoneczny.
Składniki
- mała dynia np. Hokkaido
- 1 batat
- półtorej cebuli czerwonej
- 4 ząbki czosnku
- pół szklanki mleka kokosowego
- 3 cm świeżego kłącza imbiru
- 1 łyżeczka curry
- pół łyżeczki kurkumy
- olej kokosowy do smażenia
- sól himalajska różowa
- szczypta cynamonu
- pestki dyni ,migdały oraz suszone figi Symbio
Dynię
pokrój w kostkę, posól ,upiecz w 180 stopniach, 15 minut.
Na
oleju kokosowym podsmaż cebulę, czosnek i starty imbir.
Dodaj
przyprawy.
Smaż
około 3 minut.
Batat
obierz i pokrój w kostkę.
Dorzuć
do cebuli razem z dynią.
Przykryj
woda i posól.
Gotuj
pod przykryciem jakieś 15 minut .
Wlej
mleko kokosowe.
Dodaj
szczyptę cynamonu.
Zblenduj
na gładki krem.
Pestki
dyni ,migdały i figi pokrojone w kawałeczki upraż na patelni i
posyp krem przed samym podaniem.
Na
zdrowie!
Kasiu taka zupka to bogactwo smaków i aromatów. Wygląda po prostu wspaniale. Piękne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuń