Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze



Dobry wieczór Kochani. Piękna niedziela powoli mija.
Podgryzam Dobrodzieja Orkiszowego i nie mogę się oderwać.
Upiekłam 100 % naturalny , bezstresowy chleb z gotowej mieszanki od Naturalnie Zdrowe

I wiem już, że ten właśnie chleb będzie u mnie gościł na wigilijnym stole.



Jeśli napiszę, że jest pyszny- to niewiele o nim powiem.
Chleb jest wilgotny, idealnie dobrane składniki sprawiły, że można go jeść właściwie w towarzystwie wszystkiego. Ważną kwestią tego chleba są...ziarna słonecznika- są to ziarna świeże i nie zjełczałe czy gorzkie.
To bardzo istotne.
Chleb w swoim składzie ma naturalny zakwas żytni, jasny skład daje do myślenia i sprawia, że chleb ten jest po prostu zdrowy.




Co w nim drzemie?
Mąka orkiszowa pełnoziarnista: 60% , mąka żytnia typ 720: 10%,
słonecznik łuskany : 16% , naturalny wysuszony zakwas żytni (mąka żytnia, kultura starterowa): 7,4%, siemię lniane: 4%, sól: 1,6% , naturalny słód żytni 1%
Jak go przyrządzić?
W prosty sposób, a właściwie na dwa sposoby.
W piekarniku lub w automatach do chleba.
Potrzebujemy tylko 300 ml wody i 3 g drożdży suszonych lub 9 g drożdży świeżych oraz mieszankę Orkiszowy Dobrodziej.
Tyle.
Najpierw rozpuszczamy drożdże w wodzie, dodajemy do mieszanki. Wyrabiamy 20 minut.
Ja ustawiłam czas w robocie i założyłam hak do ciasta.


Po upływie 20 minut przykryłam misę i odstawiłam w ciepłe miejsce. U mnie to "koło grzejnika"
Następnie przełożyłam do keksówki i zostawiłam na godzinkę. Chleb powinien podwoić objętość.


I włożyłam do piekarnika.
5 minut piekł się w 230 stopniach, a następne 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu od razu wyciągnęłam z foremki.


Odczekałam nieznacznie , aż przestygnie i zrobiłam pyszniutkie kanapeczki z łososiem pacyficznym Premium SUEMPOL



Położyłam na kanapkach moją ulubiona rybcię i dosmaczyłam kiełkami rzodkiewki.
Nie mogło zabraknąć włoskiego akcentu!
Dzisiaj przyjechały do mnie gigantyczne, moje ulubione oliwki prosto z Dico w Monfalcone!


Oliwki wyjątkowe , którymi objadałam się nieprzyzwoicie w słonecznej Italii, gdyż Dico miałam pod nosem i wychodziłam na zakupy "w kapciach ".
Całość dopełniły suszone pomidory z zalewy w towarzystwie żurawiny.
Kochani Orkiszowy Dobrodziej all'italiana ma cudowny smak.
Do tego ulubione wytrawne winko...
I możecie uwierzyć lub nie...Dobrodziej poszedł cały !
Bez mrugnięcia okiem.



To wyjątkowy chleb.
Posmarowany, jeszcze ciepły, olejem kokosowym robi niesamowite wrażenie.
U mnie zagości w Wigilię.

Bo chcę aby te Święta były NATURALNIE ZDROWE



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!