Ryżowe pierożki z jaglano-szpinakowym nadzieniem
Kolejna
propozycja z książki "Jaglany Detoks"...tak,
tak...nakręciłam się na zdrowie i teraz chcę się tym dzielić...
Jeśli
pomogło to mnie , pomoże i Wam.
Zdjęcia są lichej jakości, bo robione były pózno, tak samo jak danie...ale zaręczam, że pierożki są
przepyszne, po prostu rewelacyjne. I od razu chciałam się podzielić tym przepisem...pomimo póznej pory...
Składniki
- 250 g jarmużu
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 cm świeżego kłącza imbiru
- 4 suszone pomidory z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól himalajska
- olej kokosowy do smażenia
- około 15 arkuszy papieru ryżowego, mój papier pochodzi ze sklepu pana Marka i jest na prawdę opłacalny!500 g papieru to okolo 100 sztuk! Skworcu
Przygotowanie
Suszone
pomidory pokrój drobno,odłóż na bok.Jarmuż pozbaw stwardniałych
części, imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce.
W
rondlu rozgrzej olej kokosowy i partiami podsmażaj jarmuż, gdy
będzi miękki dodaj imbir i czosnek a następnie gałkę muszkatołową.
Dodaj
kaszę jaglana i suszonego pomidora.
Podsmaż,
dosmacz solą i odstaw na bok.
Na
patelni rozgrzej wodę, zanurzaj papier ryżowy ,a gdy zmięknie
,wyłóż i układaj na ścierce kuchennej.Odsączysz nadmiar wody.
Następnie
rozłóż arkusz na desce kuchennej, a na środku umieść łyżkę
nadzienia.
Zwijaj
pierożki.
Naczynie
do gotowania na parze wyłóż papierem do pieczenia i gotuj pierożki
na parze około 2-4 minut.
Serwuj
ciepłe z uprażonym sezamem.
Są
obłędnie pyszne i syte.
Lekkie
i zdrowe.
Idealne
na wykwintną kolację.
Można
stosować różne rodzaje nadzienia, jabłka z cynamonem, jagody
itd...
Smacznego,
na zdrowie!
Super pomysł :) Kasiu uwielbiam Twoje pomysły, są rewelacyjne
OdpowiedzUsuń