Zupa z ciecierzycą,dynią , marchewką i jarmużem
Polubicie tę zupę bo doskonale rozgrzewa, jest sycąca a przede wszystkim pięknie kolorowa.
Jej rozgrzewająca natura pobudzi was do życia i zapragniecie ..po prostu zdrowia!
Składniki
-200
g dyni
- pół paczki jarmużu-usuń stwardniałe części
- puszka pulpy pomidorowej
- pół puszki cieciorki
- pół puszki mleka kokosowego
- półtorej czerwonej cebuli
- 3 marchewki
- szczypta cynamonu
- listki bazylii
- 2 cm świeżego kłącza imbiru
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki nasion kopru włoskiego- lepiej zmielić lub utrzeć w mozdzierzu
- ekologiczny olej kokosowy virgin do smażenia Symbio
- szczypta gałki muszkatołowej
- sok z połowy cytryny
- sól himalajska do smaku
- ugotowana komosa ryżowa lub ryż czarny
Dynię
pokrój w kostkę, pokrop oliwą z oliwek i lekko posól, upiecz w
180 stopniach, około 15 minut.
Do
szerokiego garnka dodaj 2 łyżki oleju kokosowego.
Najpierw
wrzuć pokrojoną w pióra cebulę, a następnie przyprawy .
Smaż
około 3 minut.
Po
tym czasie dodaj pomidory, dosmacz solą. Dodaj czosnek , starty
imbir i gotuj pod przykryciem około 10 minut
Wrzuć
następnie cieciorkę, marchewkę oraz jarmuż.
Wlej mleko
kokosowe.
Gotuj
około 10 minut, następnie dodaj soku z cytryny.
Pod
koniec gotowania dodaj dynię i komosę ryżową.
Serwuj
z listami bazylii.
Smacznego!
Ale mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń