Krem z brokuła z czarnym ryżem z cytrynową nutką
To
jedna z moich ulubionych zup- kremów z dodatkiem skórki cytrynowej.
Zupa
jest idealna na śniadanie, pobudza do życia, oczyszcza.
I
rzecz jasna ma w sobie kaszę jaglaną.Jedzona wieczorem delikatnie ogrzewa.
Ta
zupa to wspaniała profilaktyka przeciwnowotworowa, w ogóle brokuł
to niezle warzywo.
Kto
cierpi na stres i jest zmęczony – to ten krem jest dla niego!
Składniki
- 2 brokuły
- 1 duże jabłko
- 1 szklanka ugotowanego ekologicznego ryżu czarnego Symbio
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- łyżeczka majeranku
- gałka muszkatołowa- szczypta
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki kurkumy
- starta skórka z połowy dużej cytryny
- olej kokosowy
- sól himalajska
- migdały i pestki dyni
Brokuły
umyj,podziel na różyczki.
W
garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim czosnek i cebulę.
Dodaj
majeranek, curry i kurkumę.Wymieszaj i podsmażaj.
Dodaj
brokuły i pokrojone w kostkę jabłko.
Wlej
gorącą wodę do wysokości brokuła.
Posól
i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
Spróbuj,
dopraw w razie czego.
Zblenduj
na gładko. Dodaj otartą skórkę z cytryny.
Na
talerzach rozłóż czarny ryż i dodaj krem brokułowy.
Pestki
dyni oraz migdały upraż na gorącej patelni.
Posyp,
podawaj natychmiast.
Jeśli
chcecie , możecie przed podaniem skropić zupę oliwą z oliwek.
Smacznego!
Wspaniała kremowa zupka :-)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuń