Zupa z czarną fasolą, kaszą jaglaną, dynią i marchewką
Kochani
to prosta w przygotowaniu, rozgrzewająca, smaczna zupka.
Moja
rada- ugotujcie wcześniej fasolę i kaszę jaglaną.
Składniki
- 2 duże marchewki
- kawałek dyni
- kawałek selera
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka ugotowanej czarnej fasoli Skworcu
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 daktyle
- natka pietruszki
- pół łyżeczki curry
- suszony koperek
- kawałek pora
- szczypta majeranku
- sól himalajska do smaku
- oliwa z ostropestu lub oliwa z oliwek
Fasolkę
zalej zimna wodą i zostaw na noc do namoczenia.Na drugi dzień
wypłucz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Odstaw.
Ugotuj kaszę jaglaną na sypko, odstaw.
Wszystkie
warzywa pokrój jak lubisz , włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj
pod przykryciem kilka minut, do miękkości, nie mieszaj.Dołóż
daktyle.
Dosmacz
dolą, wsyp przyprawy i gotuj ok. 6 minut.
Na
samym końcu dołóż fasolkę i kaszę, wymieszaj.
Podawaj
z natką pietruszki.
Na
zdrowie!
Wspaniała zupka :-)
OdpowiedzUsuńPyszna, rozgrzewająca zupka, takie na jesień idealne
OdpowiedzUsuń