Chleb z suszonymi wiśniami
Słodki
chleb nam dziś wyszedł z pieca.
Pyszny
!
Składniki
- półtorej szklanki mąki krupczatki
- 2 szklanki mąki pszennej typ 720
- torebka suszonych drożdży 7g
- 3 łyżeczki soli
- 100 g suszonych wiśni http://www.symbio.pl
- łyżka płynnego miodu
- 500 ml wody
- 5 łyżek ziaren siemienia lnianego
Z
podanych składników, najlepiej w robocie, wyrobić ciasto- około 5
minut.
Odstawić
w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na około godzinkę.
Po
tym czasie , przełożyć do keksówki o długości mniej więcej 30
cm, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Wyrównać
i pozostawić pod przykryciem na około pół godziny, powinno
podwoić swoją objętość.
Nagrzać
piekarnik do 230 stopni i tak piec 10 minut góra,dół.
Po
czym zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne pół
godziny.
Sprawdzić
patyczkiem, w razie potrzeby dopiec.
No bardzo ciekawy chlebuś :-)
OdpowiedzUsuńZaintrygowałaś mnie, jestem ciekawa smaku takiego chlebka
OdpowiedzUsuńOd dawna piekę domowy chleb (o ile czas pozwoli), ale z takim przepisem jeszcze się nie spotkałam : ) Fajnie, że pokazałaś coś nowego, bo większość standardowych chlebków już przerobiłam i teraz chętnie spróbuję wersji na słodko. Zresztą, widzę że teraz domowe pieczywo robi furorę, niemal każdy kulinarny bloger wrzuca przepis na chleb i bułki, propagując w ten sposób domową kuchnię : ) W dzisiejszych czasach taki zwrot ku tradycji jest potrzebny, zważywszy na jakość sklepowych produktów pełnych chemii, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZ wiśniami muiał smakować naprawdę wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i teraz mam cholerną ochotę na wiśnie (szczególnie w takim wydaniu) :)
OdpowiedzUsuń