Kasza jaglana z owocami z cynamonem i syropem klonowym
Kasza
jaglana u mnie jest gotowana zawsze, choć nie od zawsze.
Nie
ma takiej opcji, bym nie miała kaszy w rezerwie w czeluściach mojej
lodówki.
Jest
to S.O.S kiedy słyszę, mamo jestem głodna.
Moje
dzieci lubią kaszę jaglaną i jedzą ją pod każdą postacią!
Jaglanka
ma to do siebie , że jest całkowicie neutralna, oraz pyszna.
Pod
warunkiem, że właściwie ugotowana.
Jak
ugotować dobrze kaszę jaglaną. Są dwa sposoby, ale mój ulubiony
jest taki.
Rozgrzej
szeroki rondel o grubym dnie.
Wsyp
kubek kaszy jaglanej. I praż ją na suchej powierzchni do czasu,
kiedy poczujesz lekko orzechowy zapach.
Przepłucz
ją wrzątkiem i zalej 2 kubkami gorącej wody. Zamknij pokrywę i
gotuj około 10 minut. Bez odkrywania.
Następnie,
wciąż nie podglądając włóż garnek/rondel w ciepłe miejsce. Ja
wkładam pod kołdrę.
Wyjmuję
po godzince.
Kasza
wchłonie całą wilgoć i będzie ugotowana na sypko.
Przechowuj
w pojemniku ,najlepiej szklanym, w lodówce i odgrzewaj w miarę
potrzeby.
A
oto składniki na ekspresową kaszę jaglaną, pełną aromatu i
smaku, nadzianą zdrowiem
- ugotowana kasza jaglana, ile chcesz
- mieszanka prażonych ziaren Cynamonowy RajZiarenkowo
- białe winogrono
- owoce granatu
- syrop klonowy Skworcu
- mięta świeża
Ugotowaną
kaszę jaglaną, jeśli jest zimna i z lodówki, podpraż na
nierafinowanym oleju kokosowym extra virgin Skworcu
Dodasz
jej soczystości, smaku i wspaniałego aromatu.
A
druga sprawa- kasza nie będzie zimna.
Do
kaszy dodaj owoce- pokrojone na pół winogrona oraz wyłuskane
ziarna granatu.
Całość
posyp ziarenkami Cynamonowy Raj- gotowa mieszanka prażonych ziaren z
cynamonem.
Przed
podaniem wzbogać syropem klonowym.
I
danie gotowe, w kilka chwil!
Na
zdrowie!
Podałam
na Porcelanie Bogucice
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚniadanko pełne zdrowia, pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jaglanki :-) pycha kochana :-)
OdpowiedzUsuń