Zupa z dyni i batata z trójkolorową komosą ryżową
To
jedna z moich ulubionych zup.
Rozgrzewa,
leczy, przywraca krążenie.
Na
tę porę roku idealna!
Składniki
-kawałek
dyni
-2
bataty
-litr
salsy pomidorowej / włoskiego przecieru domowego. Ja swoją rozmroziłam. Jak się salsę robi ,
podejrzyj
Jeśli nie masz takowej mogą być 2 puszki krojonych pomidorów
- pół "krzaczka" świeżej bazylii
- ekologiczny olej kokosowy virgin Symbio
- ekologiczna komosa ryżowa trójkolorowa Symbio – około pół szklanki
- 3 cm świeżego kłącza imbiru
- 4 duże ząbki czosnku- może być więcej
- łyżeczka curry
- łyżeczka kurkumy
- pół puszki mleka kokosowego
- 2 małe czerwone cebule lub jedna duża
W
dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy i podsmaż cebulę, starty imbir
i czosnek razem z kurkumą i curry.
Po
3 minutkach dodaj bataty pokrojone w kostkę oraz dynię, również
pokrojoną w kostkę.
Następnie
dodaj pomidory.
Przemieszaj,
posól i dodaj komosy ryżowej. Uzupełnij wodą.
Przełóż
na najmniejszy palnik i gotuj pod przykryciem około 15 minut, lub do
momentu kiedy komosa zmięknie.
Dodaj
mleka kokosowego z puszki, umyte liście bazylii i przykryj i gotuj
jeszcze 5 minut.
Podawaj
z dużą ilością świeżej bazylii i zajadaj na zdrowie!
O mniam, zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuń