Krem z marchewki i batata, z kaszą jaglaną ,pomidorami, kukurydzą i nerkowcami
Tę
zupkę zróbcie koniecznie. Koniecznie!
Jeśli
macie dzieci, które kochają pomidorówkę, a chcecie im przemycić
kaszę jaglaną w sposób niewidoczny i niewyczuwalny to ta zupką
jest dla Was wszystkich!
Podglądnięta
w książce "Jaglany detoks" stała się stałą propozycją
u nas na stole.
Kilka
składników, a efekt- zdumiewająco pyszny!
Składniki
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 słodki ziemniak, batat
- puszka kukurydzy
- 6 daktyli Symbio
- garść orzechów nerkowca Symbio
- 4 duże marchewki
- 4 ząbki czosnku
- duża czerwona cebula
- 3 cm świeżego kłącza imbiru
- porządna szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- łyżeczka curry
- łyżeczka kurkumy
- kukurydza do dekoracji
- olej kokosowy do smażenia
- sól morska bądź himalajska
Marchewkę
i batata umyj, obierz, pokrój w kostkę.
W
dużym garnku rozgrzej olej kokosowy i obsmaż cebulę ,czosnek i
starty na tarce imbir.
Po
chwili dodaj curry i kurkumę.
Przemieszaj,
podsmaż.
Dodaj
pomidory z puszki, marchewkę i batata, zalej wrzątkiem tak by woda
nie przekroczyła poziomu warzyw.
Dosmacz
solą.
Gotuj
około 10 minut, aż batat zmięknie.
Dodaj
daktyle, są szczególnie pomocne, kiedy pomidory z puszki są zbyt
kwaśne.
Dosyp
ugotowanej kaszy jaglanej i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
Odstaw
i zblenduj na gładki krem.
Orzechy
nerkowca posiekaj i upraż na suchej patelni do chwili, aż zaczną
się smakowicie rumienić.
Zupę
podawaj z kukurydzą i nerkowcami i ciesz się zdrowiem!
Mniam jaka wspaniała zupka. Takie smaki uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńWiem, wiem :-)
UsuńIle batatów ? Brakuje informacji
OdpowiedzUsuńDziękuję, poprawiam!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń