Nadzwyczajna z Melisą i Głogiem-Galca-rozpuszczalna na śniadanie



Kawa rozpuszczalna, któż jej nie pamięta z czasów dzieciństwa.
Kojarzy mi się z domem u babci, z dobrym samopoczuciem i miłością tych, którzy mnie nią raczyli.
Dziś przywołuję wspomnienia kawą rozpuszczalną Nadzwyczajną z melisą i głogiem- czytam książkę i raczę się zdrowiem.




Głóg stosowany jest w lecznictwie jako łagodny środek nasercowy, zwłaszcza w miażdżycy, chorobach serca wieku starszego, dusznicy bolesnej czy nadciśnieniu. Usprawnia pracę mięśnia sercowego, poprzez zwiększenie siły skurczu mięśnia. Badania opublikowane w „Farmakopei Polskiej” dowiodły, że preparaty z głogu poprawiają wydolność
organizmu. Powodują szczególnie wzrost wydolności mięśnia sercowego, ułatwiają przepływ krwi w mięśniu sercowym i zwiększają tolerancję w przypadku deficytu tlenowego, a także wykazują działanie przeciwarytmiczne i redukują obwodowy opór naczyniowy.



Melisa- jest rośliną od dawna stosowaną w medycynie ludowej ze względu na zróżnicowane właściwości prozdrowotne. Melisa zalecana jest na bezsenność, astmę, niedokrwistość i brak apetytu. Badania wykazały, że jedna filiżanka kawy zbożowej z dodatkiem melisy dziennie służy jako środek zapobiegawczy przeciwko niewyraźnemu widzeniu i ewentualnemu rozwojowi ślepoty wynikającej z zwyrodnienia siatkówki z powodu jaskry, cukrzycy lub starzenia.


Melisa działa tonizująco na układ nerwowy, dlatego jest zalecana w bólach głowy oraz zespole przewlekłego zmęczenia. Ma działanie rozkurczające, które jest wykorzystywane w przypadku bólów menstruacyjnych oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego takich jak wzdęcia, gazy, nerwica żołądka, zaparcia.
Liczne badania kliniczne i epidemiologiczne dowiodły, iż melisa lekarska wykazuje działanie przeciwwirusowe. Zawarte w wodnych wyciągach z liści melisy taniny oraz kwasy fenolowe działają między innymi przeciw wirusom opryszczki wargowej Herpes simplex. Natomiast olejki z liści melisy wykazują działanie przeciwbakteryjne wobec patogennych bakterii. Płukanie jamy ustnej wyciągiem z liści melisy hamuje rozwój bakterii powodujących zapalenie dziąseł. Ponadto wykazano, iż melisa hamuje rozwój bakterii Helicobakter pyroli, które są jedną z przyczyn występowania choroby wrzodowej żołądka.


Melisa zapobiega miażdżycy, wykazano bowiem, że zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a także hamuje peroksydację lipidów w wątrobie, zapobiegając jej stłuszczeniu oraz schorzeniom. Liście melisy zawierają substancje wykazujące działanie antyoksydacyjne. Należą do nich polifenole oraz witamina E i beta-karoten. Melisa zapobiega uszkodzeniu błon komórkowych przez wolne rodniki tlenowe, tym samym opóźnia procesy starzenia się organizmu.
W niektórych pracach naukowych (cytowanych na portalu abczdrowie.pl) wykazano, iż melisa poprawia pamięć i zwiększa zdolność koncentracji uwagi, dlatego też zalecano napar z melisy uczniom, a regularne spożywanie naparu z melisy przez osoby z chorobą Alzheimera znacznie poprawiało ich funkcje poznawcze (zapamiętywanie, rozpoznawanie). Ponadto melisa zmniejsza objawy demencji starczej.
Pijmy kawy zbożowe i dawajmy je chętnie naszym dzieciom.
Są pyszne, zdrowe a to dobra inwestycja na przyszłość!

Smacznego! Zapraszam na oficjalną stronę GALCA


Komentarze

  1. Mmmm...wygląda pysznie, musi być smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy przeczytałam "kawa rozpuszczalna" to chciałam uciekać, bo uważam je za szkodliwe. Kiedy jednak doczytałam, to miałabym chęć napić się jej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja juz miałam przyjemność skosztowac tej kawy zbozowej i muze przyznac ze jest bardzo smaczna!polecam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!