Gulasz wegetariański a la curry, z jarmużem,imbirem i pieczoną dynią w 15 minut
Ten
przepis, lekko zmodyfikowany, został zaczerpnięty z książki
"Jaglany detoks" M.Zaremby.
Z książką i jej przepisami nie rozstaję się w ogóle, gdyż na własnej skórze przekonałam się o wspaniałych właściwościach jakie ze sobą niesie!
Z książką i jej przepisami nie rozstaję się w ogóle, gdyż na własnej skórze przekonałam się o wspaniałych właściwościach jakie ze sobą niesie!
Kto
ma tę książkę , korzysta z niej i wie o co chodzi- sam tego doświadczył. To jest pozycja , do
której się wraca zawsze, a szczególnie w momentach awaryjnych,
takich jak wczorajszy dzień...
Nie
bez przyczyny zrobiłam dziś całej rodzinie to wspaniałe danie.
Wczorajszy tłusty czwartek pewnie niejednego z nas delikatnie mówiąc
obciążył.
Ja
pączki jem tylko w tłusty czwartek, więc mój organizm zapewne
doznał szoku po dawce trzech sztuk.
Ponadto,
chcę zaznaczyć, że gulasz ten ma wspaniałe właściwości
detoksykacyjne jak i rozgrzewające, a całość nie gotuje się
dłużej niż 15 minut, łącznie z pieczeniem dyni.
Gulasz
wegetariański podałam z piramidkami
Piramidki
Popcrop zdobyły zwycięstwo w kategorii PRZEKĄSKA ROKU 2015 !!!
Nie
bez przyczyny- jasny skład, ,zero chemii,zero tłuszczu, zero
niespodzianek . Idealne dla alergików, dla dzieci jako zamiennik
syfiastych chipsów i innych wynalazków.
#bezglutenowo #bezmlecznie#bezsyfówwskładzie
Składniki
- kawałek dyni lub 1 mała dynia najlepiej hokkaido
- paczka jarmużu- 200 g
- 2 puszki krojonych pomidorów, najlepiej jakby pochodzenie było – Włochy
- opcjonalnie 3 łyżki groszku i marchewki pokrojonej w kostkę
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 duża czerwona cebula, jest łagodniejsza i szybciej się podsmaża
- szczypta cynamonu
- świeża bazylia , do dekoracji
- 2 cm świeżego kłącza imbiru
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżeczki curry SKWORCU
- pół łyżeczki kurkumy
- olej kokosowy virgin do smażenia SKWORCU
- szczypta gałki muszkatołowej
- sok z pół cytryny
- sól morska bądź himalajska do smaku
- piramidki POPCROP do przegryzania z gulaszem, zamiast chleba
- opcjonalnie 2 daktyle jeśli pomidory z puszki będą zbyt kwaśne
Najpierw
rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, myjemy, kroimy dynię w kostkę.
Układamy na blasze i skrapiamy oliwa z oliwek oraz delikatnie
solimy.
Pieczemy
do 15 minut.
Międzyczasie,
cebulę kroimy w piórka, imbir ścieramy na drobnej tarce a czosnek
kroimy w plasterki.
Jarmuż
pozbawiamy stwardniałych części.
Rozgrzewamy
szeroki rondel lub garnek, dajemy 1 łyżkę oleju kokosowego.
Gdy
ten się rozgrzeje wrzucamy cebulę i dodajemy przyprawy.
Obsmażamy
mieszając.
Doprawiamy
solą.Możemy dodać 2 daktyle, złagodzą kwaskowaty posmak
pomidorów z puszki.
Kolejno
dodajemy starty imbir, czosnek i gotujemy pod przykryciem około 10
minut.
Po
tym czasie dokładamy marchewkę, groszek -opcjonalnie oraz wrzucamy
jarmuż.
Mieszamy, dokładamy mleko kokosowe i gotujemy około 5
minut pod przykryciem.
Na
koniec wlewamy sok z połówki cytryny, jeśli lubicie.
Dokładamy
upieczoną dynię, już nie gotujemy.
Mieszamy
delikatnie.
Wykładamy
na talerze i serwujemy ze świeżą bazylią oraz piramidkami
Popcrop, u mnie bezglutenowe.
Danie
pyszne, danie naturalne, danie detoksykacyjne i bez zbędnych
niespodzianek.
Polecam
osobom bardzo wychłodzonym, zakwaszonym, osobom cierpiącym na
zaparcia, osobom, które chcą w naturalny sposób przeciwdziałać
chorobom nowotworowym, cywilizacyjnym, i tym, którzy chcą poczuć się lekko i
zdrowo i mieć dużo pozytywnej energii.
Na
zdrowie!
Zachęcam do polubienia strony PIRAMIDKI POPCROP NA FB - dodam, że warto, a stacjonarnie piramidki są dostępne w Piotr i Paweł, Alma,Tesco,Rossmann,Balviten.
Oho! Ale kolorowo :) I do tego te piramidki... nie ma opcji, żebym się nie skusiła :) Kradnę ! :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
Jeszcze nie dodawałam tych piramidek do niczego. Cudne danie!
OdpowiedzUsuńPysznie, zdrowo i kolorowo :-)
OdpowiedzUsuń