Fasolka po bretońsku z dodatkiem ciecierzycy

Cenos,fasolka po bretońsku,ciecierzyca,


Fasolka chodziła za mną tygodniami , aż w końcu stało się, mam ją!
Jest pyszna i nie trzeba się namęczyć nie wiadomo ile!
Składniki właściwie na oko i na wyczucie.
Bo każdy fasolkę jada inaczej i inaczej ją robi...A u mnie dziś taka.
Lekko zmodyfikowana tym, że dodałam ciecierzycy!Wygląda jak wygląda, ale smak jest obłędny!

Cenos,fasolka po bretońsku,ciecierzyca,

Składniki
  • fasola Piękny Jaś Tyczny CENOS
  • liść laurowy
  • ziele angielskie, 3 ziarenka
  • kiełbasa ile chcemy
  • wędzonego boczku ile chcemy
  • kilka ząbków czosnku, zgnieć je lub pokrój w plasterki
  • 3 duże cebule
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz z młynka, masło
  • olej do smażenia
  • łyżka mąki
  • można dodać majeranek
Cenos,fasolka po bretońsku,ciecierzyca,


Zalej fasolę zimną filtrowaną wodą.
Odstaw.
Zalej ciecierzycę wodą i też odstaw, najlepiej na 12 godzin.

Cenos,fasolka po bretońsku,ciecierzyca,

Na drugi dzień usuń wodę i przepłucz raz jeszcze fasolę oraz cieciorkę. Dlaczego?
Moczenie powoduje, że trójcukry , których nam nie trzeba, rozkładają się.Nigdy nie gotujmy zatem strączkowych w wodzie, w której się moczyły.
Gotować fasolę do miękkości i tak samo postąpić z cieciorką. Gdy cieciorka się ugotuje , odlać wodę, odstawić ciecierzycę na bok, dodamy ją w końcowej fazie gotowania całego dania.U mnie około 50 minut.
Następnie do fasolki dodać ziele angielskie, liść laurowy.
Międzyczasie wędlinę podsmażyć na oleju. I dodać do fasoli. Następnie przykryć i usmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać do fasolki.

Cenos,fasolka po bretońsku,ciecierzyca,

Dosmaczyć solą, pieprzem prosto z młynka, w razie potrzeby majerankiem.Świeży jest obłędny!
Dodać pomidory z puszki. I teraz dodać naszą ugotowaną wcześniej cieciorkę.Gotować jeszcze bardzo delikatnie. Można przygotować zasmażkę z masła i mąki, uważać by się nie spaliła. Ja ostatnio zamieniam zasmażkę na...mielone siemię lniane. Idealnie zagęszcza i jest zdecydowanie zdrowsze!

Cenos,fasolka po bretońsku,ciecierzyca,

Smacznego!


Cenos,fasolka po bretońsku,ciecierzyca,

Komentarze

  1. Kto z nas nie lubi fasolki? Ja uwielbiam. Zwykle jadam wersję klasyczną, ale ciecierzyca bardzo mi smakuje i przy najbliższej okazji wypróbuję i tę wersję, wydaje się być super :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe danie, ja takie bardzo lubię. Jest syte i super rozgrzewa :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!