Najprostsze ciasto ucierane z jabłkami.Odwrócone do góry nogami!
Genialne
i pyszne ciasto, które zrobi każdy, doprawdy każdy!
Wystarczy
kilka składników, chęci i możemy wyczarować to, co na pierwszy
rzut oka wygląda jak serniczek.
Trzymany
w lodówce i podany na zimno jest genialny!
To
mój stary przepis na ucierańca z jabłkami, truskawkami, który
zmodyfikowałam w ten sposób. Upiekłam a potem odwróciłam do góry nogami!
Da się? Da się!
Składniki
- jabłka, sporo. Im więcej tym lepiej.
- 5 jaj
- szklanka cukru
- półtorej szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon + trochę brązowego cukru ( do jabłek)
- pół kostki margaryny
Obierz
jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Margarynę rozpuść w
rondelku. Odstaw do wychłodzenia.
Jaja
utrzyj z cukrem na puszystą masę, zmniejsz obroty miksera i dodaj
mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec wlej schłodzoną
margarynę. Nie miksuj energicznie, chodzi o to aby składniki
połączyły się w miarę szybko.
Kwadratową
blachę- rozmiar nie ma znaczenia- wyłóż papierem do pieczenia.
Wysyp
jabłka na dno, posyp cynamonem i brązowym cukrem.
Na
wierzch delikatnie wylej ciasto.
Wstaw
do piekarnika nagrzanego do 160 stopni- góra i dół.
Po
włożeniu placka wyłącz górną grzałkę i podnieś temperaturę
do 170 stopni.
Po
upływie 20 minut , włącz górną grzałkę i piecz do uzyskania
albo suchego patyczka i złocistej skórki na wierzchu albo na oko
około 35-40 minut. Obserwuj!
Wyciągnij
po upieczeniu z piekarnika.
Odczekaj
aż przestygnie.
Wyciąg
z blachy i odwróć placek do góry nogami, tak aby jabłka znalazły
się na wierzchu.
Odklej
delikatnie papier i odstaw, najlepiej na noc, aby górna warstwa
przeschła. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Najlepszy prosto z lodówki.
Najlepszy prosto z lodówki.
Rozpływa
się w ustach, nie jest suchy, ale taki właśnie w sam raz.
Smacznego!
Wygląda pysznie :) I bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńZnam je prawie w identycznej wersji. Bardzo lubię. Chociażby za to, że przygotowuje się je w mgnieniu oka. To jest zdecydowany plus :) Na przykład, gdy niespodziewani goście zapowiadają się godzinkę przed przybyciem to spokojnie z nim zdążymy :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńi ta miętka na wierzchu, cukier puder się rozpuścił i wyszlo coś na kształt lukru,mniam! Ja to ciasto wykorzystuję właśnie na niespodziewajki!
UsuńBardzo mi się podoba to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńSuper, nie jest skomplikowane, ale daje bardzo ładny efekt końcowy :)
OdpowiedzUsuńTak ciasto nie jest skomplikowane, za to smaczne, ale przepis jest nie zbyt dokładny... Chodzi mi głównie o ilość jabłek... Proszę podaj ile dokładnie Ty dajesz, bo ktoś może (tak jak ja:)) źle zinterpretować, że im więcej tym lepiej... Np. ja dałam 6 jabłek i to zdecydowanie za dużo, bo środek się nie upiekł a wierzch już się robił baaardzo ciemny... Choć samo ciasto wychodzi pyszne:) ale z jabłkami nie można przesadzić... :)
OdpowiedzUsuńNo kurcze, świetne ciasto. Niedawno robiłam pączki w 5 minut i tak mi smakowały, że na drugi dzień zrobiłam raz jeszcze. Czuję , że i taki jabłecznik zrobię :)
OdpowiedzUsuńUcieraniec to najlepsze ciacho na nagłe okazje. Szast prast i gotowe! Tak, to tylko w Błyskawiczny Piątek :) Bardzo podoba mi się Twój eksperyment z odwracaniem :)
OdpowiedzUsuńciacho prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuń