Najprostsze ciasto ucierane z jabłkami.Odwrócone do góry nogami!


ciasto z jabłkami,ciasto ucierane,najprostsze ciasto,jabłka,szarlotka


Genialne i pyszne ciasto, które zrobi każdy, doprawdy każdy!
Wystarczy kilka składników, chęci i możemy wyczarować to, co na pierwszy rzut oka wygląda jak serniczek.


Trzymany w lodówce i podany na zimno jest genialny!
To mój stary przepis na ucierańca z jabłkami, truskawkami, który zmodyfikowałam w ten sposób. Upiekłam a potem odwróciłam do góry nogami!
 Da się? Da się!


ciasto z jabłkami,ciasto ucierane,najprostsze ciasto,jabłka,szarlotka

Składniki
  • jabłka, sporo. Im więcej tym lepiej.
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • półtorej szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon + trochę brązowego cukru ( do jabłek)
  • pół kostki margaryny


Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Margarynę rozpuść w rondelku. Odstaw do wychłodzenia.
Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę, zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec wlej schłodzoną margarynę. Nie miksuj energicznie, chodzi o to aby składniki połączyły się w miarę szybko.
Kwadratową blachę- rozmiar nie ma znaczenia- wyłóż papierem do pieczenia.
Wysyp jabłka na dno, posyp cynamonem i brązowym cukrem.
Na wierzch delikatnie wylej ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni- góra i dół.
Po włożeniu placka wyłącz górną grzałkę i podnieś temperaturę do 170 stopni.
Po upływie 20 minut , włącz górną grzałkę i piecz do uzyskania albo suchego patyczka i złocistej skórki na wierzchu albo na oko około 35-40 minut. Obserwuj!
Wyciągnij po upieczeniu z piekarnika.
Odczekaj aż przestygnie.
Wyciąg z blachy i odwróć placek do góry nogami, tak aby jabłka znalazły się na wierzchu.
Odklej delikatnie papier i odstaw, najlepiej na noc, aby górna warstwa przeschła. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Najlepszy prosto z lodówki.
Rozpływa się w ustach, nie jest suchy, ale taki właśnie w sam raz.
Smacznego!


ciasto z jabłkami,ciasto ucierane,najprostsze ciasto,jabłka,szarlotka


Komentarze

  1. Wygląda pysznie :) I bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam je prawie w identycznej wersji. Bardzo lubię. Chociażby za to, że przygotowuje się je w mgnieniu oka. To jest zdecydowany plus :) Na przykład, gdy niespodziewani goście zapowiadają się godzinkę przed przybyciem to spokojnie z nim zdążymy :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ta miętka na wierzchu, cukier puder się rozpuścił i wyszlo coś na kształt lukru,mniam! Ja to ciasto wykorzystuję właśnie na niespodziewajki!

      Usuń
  3. Bardzo mi się podoba to ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, nie jest skomplikowane, ale daje bardzo ładny efekt końcowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak ciasto nie jest skomplikowane, za to smaczne, ale przepis jest nie zbyt dokładny... Chodzi mi głównie o ilość jabłek... Proszę podaj ile dokładnie Ty dajesz, bo ktoś może (tak jak ja:)) źle zinterpretować, że im więcej tym lepiej... Np. ja dałam 6 jabłek i to zdecydowanie za dużo, bo środek się nie upiekł a wierzch już się robił baaardzo ciemny... Choć samo ciasto wychodzi pyszne:) ale z jabłkami nie można przesadzić... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No kurcze, świetne ciasto. Niedawno robiłam pączki w 5 minut i tak mi smakowały, że na drugi dzień zrobiłam raz jeszcze. Czuję , że i taki jabłecznik zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ucieraniec to najlepsze ciacho na nagłe okazje. Szast prast i gotowe! Tak, to tylko w Błyskawiczny Piątek :) Bardzo podoba mi się Twój eksperyment z odwracaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciacho prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!