Sernik królewski bez laktozy
Podaję
przepis na sernik królewski dla osób, które nie tolerują laktozy,
dla tych, którzy nie potrafią odmówić sobie odrobiny
przyjemności, bo niby dlaczego?
Dla
lubiących słodycze.
Na
rynku mamy kilku producentów twarogów bez laktozy. Można je bez
problemu kupić w opakowaniach po 250 gram.
Nie
zawierają laktozy. Mimo to są tradycyjnym, naturalnym wyrobem
mleczarskim. Dzięki zastosowaniu enzymu laktazy, zawarta w mleku
laktoza została rozłożona, przy zachowaniu pełnej wartości
odżywczej produktu.
Składniki
- 3 szklanki mąki luksusowej pszennej typ 550 Młynomag
- 250 g masła extra bez laktozy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże żółtka
- 3 łyżki jogurtu greckiego light bez laktozy Łowicz
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego robionego w domu
- 3 łyżki ciemnego, dobrego naturalnego kakao Skworcu
- Na masę serową
- 1300 g twarogu tłustego bez laktozy
- 150 g masła extra bez laktozy
- 5 jajek
- pełna szklanka cukru
- 2 łyżki pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru waniliowego robionego w domu z prawdziwą wanilią , lub duża laska wanilii do sera http://www.skworcu.com.pl/1318,pl_wanilia-laski-waniliowe-burbon-sklep-internetowy-skworcu.html
- 1 duży budyń waniliowy- proszek
- 1 łyżka mąki pszennej luksusowej Młynomag
Ponadto
papier do pieczenia do pokrycia dna tortownicy oraz do podwyższenia
jej brzegów.
Robimy
ciasto.
Z
przesianej mąki, masła i pozostalych składników wyrobić ciasto ,
i pokrojone w kawałki i zawinięte w folie spożywczą, włożyć do
zamrażarki na kilka godzin, aby się kompletnie zamroziło.
Zamrożone
ciasto łatwiej się nam zetrze na dużych oczkach.Pomógł mi robot.
Robimy
masę serową.
Mielimy
dwa razy ser .Oddzielamy białka od żółtek i rozpuszczamy masło,
które musi kompletnie wystygnąć.Białka ubijamy mikserem, ale nie
na sztywną pianę, dodajemy po kolei żółtka, cukier z cukrem
waniliowym i ubijamy.
Dodajemy
budyń i wystudzony tłuszcz.
Miksujemy
do momentu kiedy składniki się połączą.Dodajemy po trochu ser
ciągle miksując.
Wyciągamy
połowę ciasta i ścieramy na dużych oczkach do wyłożonej
papierem do pieczenia tortownicy- nie zapominajmy o podniesieniu
brzegów tortownicy za pomocą papieru do pieczenia. Unikniemy
stresu, związanego z "być może mi sernik wykipi".
Nagrzewamy
piekranik do 180 stopni.
Na
starte ciasto wylewamy masę, rozkładamy ją równo za pmocą
łopatki, a na wierzch masy, bardzo delikatnie i z wyczuciem ścieramy
druga porcję kakaowego ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy dalej 60 minut.
Wyłączamy
piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i nie wyciągając sernika
pozwalamy mu spokojnie wystygnąć.Wyciągamy już kompletnie
przestudzony!
Smacznego!
Jaki smakowity:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, zwłaszcza dla amatorów serników, którzy nie tolerują laktozy ;)
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńWitam. Chciałam bardzo podziękować za Pani przepis :-) sernik wyszedł przepyszny i tak puszysty że szok :-) ja tylko zamieniłam budyń z waniliowego na śmietankowy :-) (dlatego że nie za bardzo przepadam za wanilią). Naprawdę przepis godny polecenia. Tyle czasu szukałam dobrego przepisu na sernik bez laktozy i wreszcie znalazłam. Jeszcze raz dziekuje:-) Pozdrawiam Marta Trześniewska
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Pozdrawiam!
UsuńNie tolerujesz laktozę, ale tolerujesz kakao? Dziwne... , Przepis ciekawy, do momentu wzmianki o kakao
OdpowiedzUsuń