Sernik królewski bez laktozy

Łowicz,Skworcu,Młynomag,bezlaktozy,sernik bez laktozy,jogurt grecki bez laktozy


Podaję przepis na sernik królewski dla osób, które nie tolerują laktozy, dla tych, którzy nie potrafią odmówić sobie odrobiny przyjemności, bo niby dlaczego?


Dla lubiących słodycze.
Na rynku mamy kilku producentów twarogów bez laktozy. Można je bez problemu kupić w opakowaniach po 250 gram.
Nie zawierają laktozy. Mimo to są tradycyjnym, naturalnym wyrobem mleczarskim. Dzięki zastosowaniu enzymu laktazy, zawarta w mleku laktoza została rozłożona, przy zachowaniu pełnej wartości odżywczej produktu.

Łowicz,Skworcu,Młynomag,bezlaktozy,sernik bez laktozy,jogurt grecki bez laktozy

Składniki
  • 3 szklanki mąki luksusowej pszennej typ 550 Młynomag
Łowicz,Skworcu,Młynomag,bezlaktozy,sernik bez laktozy,jogurt grecki bez laktozy

  • 250 g masła extra bez laktozy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże żółtka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego light bez laktozy Łowicz
Łowicz,Skworcu,Młynomag,bezlaktozy,sernik bez laktozy,jogurt grecki bez laktozy

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego robionego w domu
  • 3 łyżki ciemnego, dobrego naturalnego kakao Skworcu

Łowicz,Skworcu,Młynomag,bezlaktozy,sernik bez laktozy,jogurt grecki bez laktozy


  • Na masę serową
  • 1300 g twarogu tłustego bez laktozy
  • 150 g masła extra bez laktozy
  • 5 jajek
  • pełna szklanka cukru
  • 2 łyżki pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru waniliowego robionego w domu z prawdziwą wanilią , lub duża laska wanilii do sera http://www.skworcu.com.pl/1318,pl_wanilia-laski-waniliowe-burbon-sklep-internetowy-skworcu.html
Łowicz,Skworcu,Młynomag,bezlaktozy,sernik bez laktozy,jogurt grecki bez laktozy

  • 1 duży budyń waniliowy- proszek
  • 1 łyżka mąki pszennej luksusowej Młynomag

Ponadto papier do pieczenia do pokrycia dna tortownicy oraz do podwyższenia jej brzegów.
Robimy ciasto.
Z przesianej mąki, masła i pozostalych składników wyrobić ciasto , i pokrojone w kawałki i zawinięte w folie spożywczą, włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aby się kompletnie zamroziło.
Zamrożone ciasto łatwiej się nam zetrze na dużych oczkach.Pomógł mi robot.
Robimy masę serową.
Mielimy dwa razy ser .Oddzielamy białka od żółtek i rozpuszczamy masło, które musi kompletnie wystygnąć.Białka ubijamy mikserem, ale nie na sztywną pianę, dodajemy po kolei żółtka, cukier z cukrem waniliowym i ubijamy.
Dodajemy budyń i wystudzony tłuszcz.
Miksujemy do momentu kiedy składniki się połączą.Dodajemy po trochu ser ciągle miksując.

Wyciągamy połowę ciasta i ścieramy na dużych oczkach do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy- nie zapominajmy o podniesieniu brzegów tortownicy za pomocą papieru do pieczenia. Unikniemy stresu, związanego z "być może mi sernik wykipi".

Łowicz,Skworcu,Młynomag,bezlaktozy,sernik bez laktozy,jogurt grecki bez laktozy

Łowicz,Skworcu,Młynomag,bezlaktozy,sernik bez laktozy,jogurt grecki bez laktozy

Nagrzewamy piekranik do 180 stopni.
Na starte ciasto wylewamy masę, rozkładamy ją równo za pmocą łopatki, a na wierzch masy, bardzo delikatnie i z wyczuciem ścieramy druga porcję kakaowego ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy dalej 60 minut.
Wyłączamy piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i nie wyciągając sernika pozwalamy mu spokojnie wystygnąć.Wyciągamy już kompletnie przestudzony!

Łowicz,Skworcu,Młynomag,bezlaktozy,sernik bez laktozy,jogurt grecki bez laktozy

Smacznego!


Komentarze

  1. Super przepis, zwłaszcza dla amatorów serników, którzy nie tolerują laktozy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniczek wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Chciałam bardzo podziękować za Pani przepis :-) sernik wyszedł przepyszny i tak puszysty że szok :-) ja tylko zamieniłam budyń z waniliowego na śmietankowy :-) (dlatego że nie za bardzo przepadam za wanilią). Naprawdę przepis godny polecenia. Tyle czasu szukałam dobrego przepisu na sernik bez laktozy i wreszcie znalazłam. Jeszcze raz dziekuje:-) Pozdrawiam Marta Trześniewska

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!