Zupa z fasoli mung z warzywami
Pyszną
zupkę podaję na wieczór.
W
sam raz na oczyszczenie organizmu.
Fasola
mung znana jest ze wspaniałych właściwości.
Zawiera
ona duże ilości łatwo przyswajalnego białka, a jej kiełki są
lepiej trawione przez organizm ludzki, niż inne odmiany fasoli.
Zawiera też witaminy, w tym: witaminy A, B, C i E oraz sole
mineralne.
Fasola Mung osiada właściwości obniżające poziom tzw. „złego cholesterolu”, dzięki kiełkom, jakie posiada. Zawiera też duże ilości antyutleniaczy, które mają właściwości zapobiegające chorobom serca.
Fasola Mung osiada właściwości obniżające poziom tzw. „złego cholesterolu”, dzięki kiełkom, jakie posiada. Zawiera też duże ilości antyutleniaczy, które mają właściwości zapobiegające chorobom serca.
Dziś
podaję zupkę
Składniki
- pół szklanki ekologicznej fasoli mung Symbio
- pół szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
- pół szklanki selera pokrojonego w słupki
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek do smaku
- sól i pieprz do smaku
Dzień
wcześniej, najlepiej na noc, namocz fasolę w zimnej wodzie.
Na
drugi dzień wypłucz i zalej świeżą wodą.
Gotuj
z dodatkiem warzyw .
Po
ugotowaniu dodaj świeżej bazylii oraz oliwy z oliwek. Dosmacz solą
i pieprzem.
Zupa
gotowa.
Zdrowo.
Pysznie.
Czaiłam się już kiedyś na tę fasolę, ale koniec końców jej nie kupiłam. Szkoda, bo mogła być taka super zupka jak u Ciebie! :) Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńCudowna i bardzo pożywna zupka :-) najlepsza na wiosnę :-)
OdpowiedzUsuń