Risotto z pietruszką i orzechami piniowymi

Symbio,Britta,Proeco,ser Tylżycki,risotto,


Risotto to pyszne i dość syte danie kuchni włoskiej.
Nie ukrywam, że czasochłonne, ale smak wynagradza wszystko!


Uwielbiam mieszać risotto i patrzeć jak ryż pęcznieje.Jeśli na prawdę mi się śpieszy i nie mam bulionu warzywnego do podlewania ryżu, to korzystam z kostki rosołowej. Zalewam kostkę wrzątkiem i rozpuszczam ją. Tym bulionem następnie podlewam stopniowo ryż.

Symbio,Britta,Proeco,ser Tylżycki,risotto,

Składniki
  • ryż brązowy BRITTA
  • pietruszka PROECO
  • orzechy piniowe SYMBIO
  • oliwa z oliwek 
  • bazylia świeża
  • sól i pieprz do smaku
  • słony miękki ser, u mnie Tylżycki – pod wpływem ciepła fajnie się rozpuszcza
  • masło
  • pół kieliszka białego wytrawnego wina
Symbio,Britta,Proeco,ser Tylżycki,risotto,

Do blendera wrzucić 50 g orzeszków piniowych, kilka łyżek oliwy z oliwek i pół słoiczka koncentratu pietruszki.

Symbio,Britta,Proeco,ser Tylżycki,risotto,


Symbio,Britta,Proeco,ser Tylżycki,risotto,

Zblendować na gładko, odstawić.

Na patelnię wsypać ryż. Dodać masło- około 3 łyżeczek- i przesmażyć ryż.
Po 2 minutach podlać białym winem i odczekać ,aż odparuje.Dolać trochę bulionu i mieszać powoli. W risotto chodzi o powolne redukowanie bulionu i dolewanie bulionu. Ryż powoli się dogotowuje i w ten sposób ma bardzo przyjemną konsysytencję.
I przez to smak.
Kiedy ryż wchłonie bulion, podlać ponownie.
Ryż nie ma być rozgotowany ale przyjemnie miękki i kleisty.
Jak zobaczycie , że risotto bardziej niż zwykle klei się do łyżki, to znak , że już jest gotowe.
Dodać trochę masła i zblendowaną pietruszkę z orzeszkami.
Wymieszać.
Jeśli chcecie możecie dodać śmietanki, ale jest to raczej niepotrzebne, bo całość posypiemy przed podaniem serem, który będzie się rozpuszczał pod wpływem ciepła.
Smacznego !

Symbio,Britta,Proeco,ser Tylżycki,risotto,

Symbio,Britta,Proeco,ser Tylżycki,risotto,








Komentarze

  1. Jak nie przepadam za pietruszką to w takiej wersji bym się skusiła. Mniam :) Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!