Risotto z pietruszką i orzechami piniowymi
Risotto
to pyszne i dość syte danie kuchni włoskiej.
Nie
ukrywam, że czasochłonne, ale smak wynagradza wszystko!
Uwielbiam
mieszać risotto i patrzeć jak ryż pęcznieje.Jeśli na prawdę mi
się śpieszy i nie mam bulionu warzywnego do podlewania ryżu, to
korzystam z kostki rosołowej. Zalewam kostkę wrzątkiem i
rozpuszczam ją. Tym bulionem następnie podlewam stopniowo ryż.
Składniki
- ryż brązowy BRITTA
- pietruszka PROECO
- orzechy piniowe SYMBIO
- oliwa z oliwek
- bazylia świeża
- sól i pieprz do smaku
- słony miękki ser, u mnie Tylżycki – pod wpływem ciepła fajnie się rozpuszcza
- masło
- pół kieliszka białego wytrawnego wina
Do
blendera wrzucić 50 g orzeszków piniowych, kilka łyżek oliwy z
oliwek i pół słoiczka koncentratu pietruszki.
Zblendować
na gładko, odstawić.
Na
patelnię wsypać ryż. Dodać masło- około 3 łyżeczek- i
przesmażyć ryż.
Po
2 minutach podlać białym winem i odczekać ,aż odparuje.Dolać
trochę bulionu i mieszać powoli. W risotto chodzi o powolne
redukowanie bulionu i dolewanie bulionu. Ryż powoli się dogotowuje
i w ten sposób ma bardzo przyjemną konsysytencję.
I
przez to smak.
Kiedy
ryż wchłonie bulion, podlać ponownie.
Ryż
nie ma być rozgotowany ale przyjemnie miękki i kleisty.
Jak
zobaczycie , że risotto bardziej niż zwykle klei się do łyżki,
to znak , że już jest gotowe.
Dodać
trochę masła i zblendowaną pietruszkę z orzeszkami.
Wymieszać.
Jeśli
chcecie możecie dodać śmietanki, ale jest to raczej niepotrzebne,
bo całość posypiemy przed podaniem serem, który będzie się
rozpuszczał pod wpływem ciepła.
Smacznego
!
Mniam bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńJak nie przepadam za pietruszką to w takiej wersji bym się skusiła. Mniam :) Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuń