Ciasto francuskie a'la pizza z cukinią, pesto rosso i serem korycińskim
Kilka
dni temu dotarł do mnie ORYGINALNY SER KORYCIŃSKI .
Ser
Koryciński Swojski to produkt całkowicie naturalny, nie zawiera
żadnych sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy czy
barwników.
Więcej o serku i jego historii w tym miejscu!
To
ser dojrzewający, zmieniający swój smak, konsystencję i barwę, w
zależności od okresu leżakowania. Jest
produktem zdrowym, posiadającym wysokie walory odżywcze,
produkowanym ze świeżego, surowego mleka pochodzącego od krów
swobodnie pasących się na zielonych łąkach malowniczego
Podlasia.
Do wyboru mamy 3 rodzaje sera, w zależności od okresu leżakowania i z różnymi naturalnymi dodatkami takimi jak np.: suszone zioła i owoce, czosnek, orzechy lub oliwki, możemy nawet sami skomponować swój serek!
Ja
właśnie stworzyłam swój rodzaj sera targnięta tęsknotą za
słoneczną Italią, konkretniej Sycylią, gdzie podstawą każdej
przekąski jest oliwka, pomidor,bazylia!
I
tak powstał całkiem nowy smak SERA.
Gwarantuję
Wam, że ser jest przepyszny na zimno, rewelacyjny na ciepło,
wspaniale się rozpuszcza pod wpływem pieczenia w piekarniku, jak i
podczas mieszania go z gorącym makaronem.
Niezastąpiony
do sałatek, lasagne czy jako ekskluzywny dodatek do zup.
Oryginalny
Ser Koryciński „Swojski” powinien posiadać etykietę z logo
Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz logo Ser Koryciński
„Swojski”.
Ser Koryciński „Swojski” z firmy Zarzeccy posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz logo Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Ser Koryciński „Swojski” z firmy Zarzeccy posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz logo Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Dziś
pragnę przenieść Was na słoneczną Sycylię, stąd mój pomysł
stworzenia smaku sera, który by godnie reprezentował ,nie tylko
Sycylię ,ale cały Półwysep Apeniński!
Zrobimy
sobie coś na szybko.
Pizza
wymaga trochę poświęcenia, szczególnie czasu, my sobie zrobimy
coś a'la pizza.
Parę
grających ze sobą składników i rozpływająca się w ustach
przekąska, którą Sycylijczycy zabierają ze sobą do pracy, bądź
na plażę- gotowa!
Składniki
-
1 płat gotowego ciasta francuskiego
- ser koryciński swojski oliwka, pomidor, bazylia
- olej z ostropestu tłoczony na zimno WOJ-LEN
- olej kokosowy tłoczony na zimno WOJ-LEN
- czerwona cebula
- cukinia baby
- natka pietruszki
- koncentrat czosnku PROECO
- pesto rosso oraz oliwa z oliwek Olitalia /IndexFood
- pieczarki, u mnie na oko
- tarty parmezan, który świeżo po starciu trzymam zawsze w szkle ! Nigdy nie używam plastiku do przechowywania parmezanu. To zbyt dobry i wartościowy ser, dlatego też spoczywa sobie w słoikach I love glass! Od Friends of glass
- sól himalajska różowa
- pieprz ziołowy do smaku Skworcu
Danie
piekłam w formie do pieczenia
TEFAL
Rewelacyjna forma, która nie wymaga smarowania i wykładania
papierem.
Piekarnik
rozgrzej do 200 stopni.
Ser koryciński – ile dusza zapragnie- pokrój w kostkę.
Cukinię,
cebulę oraz pieczarki umyj i poszatkuj.
Rozgrzej
olej kokosowy na patelni.
Wrzuć
wszystkie warzywa.
Duś i zatroszcz się o wątrobę -dosmacz olejem z ostropestu, dodaj łyżeczkę koncentratu z czosnku.
Dosmacz
solą i pieprzem.
Formę
wyłóż ciastem francuskim. Jeśli macie okrągłą jak ja, musicie je trochę przyciąć , jeśli macie prostokątną , wyłóżcie ją
ciastem. Ja używam okrągłej ,bo lubię , bo po upieczeniu są
takie fajne puchate brzegi, mniam!
Ciasto
wysmaruj pesto rosso- po upieczeniu w połączeniu z warzywami i
serem daje niesamowity smak!
Podsmażone
i wychłodzone warzywa wyłóż do miski.
Dodaj
sera korycińskiego, i wymieszaj.
Dodaj oliwy z oliwek Olitalia , wymieszaj.
Spróbuj,
w razie potrzeby dosmacz pieprzem ziołowym i solą.
Wyłóż
delikatnie na ciasto posmarowane pesto.
Aby
nadać wyraźnego akcentu, na koniec dosmacz tartym parmezanem.
Włóż
do nagrzanego piekarnika i podziwiaj jak ciasto puchnie, rośnie i
pachnie.
Przygotuj
nóż i widelec , bo pieczenie to kwestia zaledwie maks 15 minut!
Przed
podaniem możesz skropić olejem z ostropestu.
Ma
cudowne właściwości.
Wyjmij
z piekarnika.
Buon
appetito!
Ser
Koryciński pięknie się rozpuścił i wmieszał w warzywa.
Olej
z ostropestu i pesto rosso nadały całości charakteru i mocno
zaakcentowały smak.
Ciasto
francuskie nadało delikatności.
Podałam
na mojej drewnianej desce zrobionej dla mnie w pracowni rzeźbiarskiej
pana Grzegorza. Zajrzyjcie koniecznie do GRACIARNI!
U W A G A !
Na
hasło Z KUCHNI DO KUCHNI otrzymają Państwo rabat 5% na zakup
PRAWDZIWEGO SERA KORYCIŃSKIEGO , pełna oferta W TYM MIEJSCU!
Warto!
Wygląda niesamowicie wykwintnie i apetycznie. Takiej podobnej pizzy na cieście francuskim już kiedyś próbowałam - bomba! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCudowne danie. Pysznie wygląda i zawiera wszystko co lubię :-)
OdpowiedzUsuńWspanialy ser,doskonale smakuje.Wyborna kompozycja.
OdpowiedzUsuńSprytna pizza na pewno wspaniały ser doskonała kompozycja smaków.
OdpowiedzUsuńZdjęcia bajeczne...
Szkoda że nie można spróbować Twojego specjalu teraz..
Sprytna pizza na pewno wspaniały ser doskonała kompozycja smaków.
OdpowiedzUsuńZdjęcia bajeczne...
Szkoda że nie można spróbować Twojego specjalu teraz..
zaśliniłam się....mmm...co za smaki
OdpowiedzUsuń