Liście rzodkiewki duszone w sosie pomidorowym, z białą kiełbasą i jajem
Będziecie
totalnie zaskoczeni.
Na
pewno wiecie, że liście rzodkiewki są jadalne.
Ja
o moje się nie obawiam, dostaję pęczki rzodkiewki od znajomej z
jej własnego warzywnika. I mają piękne liście. I wolne od
oprysków.
Liście
rzodkiewki goszczą u mnie przede wszystkim w sałatkach różnego
typu.
Ale
tym razem pokaże Wam jak zrobić je tak, aby smakowały
jak...szpinak.
Popularną
potrawą na Sycylii jest szpinak duszony w pomidorach z białą
kiełbasą, z dodatkiem wbijanych jaj.
Postanowiłam
użyć liści rzodkiewki.
IDENTICO!
Składniki
- liście rzodkiewki ,najlepiej z pewnego źródła, dużą ilość, gdyż te, jak szpinak po prostu nikną w oczach podczas gotowania
- grillówki białe u mnie od Heńderek
- passata di pomodoro, czyli przecier pomidorowy
- czosnek. Nie miałam pod ręką. Użyłam koncentratu z czosnku Proeco
- bez obaw- w środku czosnek
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku Olitalia od IndexFood
- cukinia baby
- jaja
- ser koryciński swojski u mnie , lub jeśli chcecie mozzarella
Umyjcie
rzodkiewkę.
Odetnijcie
liście.
W
szerokim, niskim rondlu rozgrzejcie olej.
Dodajcie
czosnku Proeco.
Następnie
wlejcie pomidory.
Dosmaczcie
solą i pieprzem, oliwą Olitalia z czosnkiem.
Zamknijcie
pokrywką i niech się dusi.
Po
chwili włóżcie grillówki białe.
Niech sos przejdzie białą
kiełbasa i jej aromatem.
Po
jakiejś pół godzinie wyciągnijcie kiełbaski , włóżcie całe
liście rzodkiewki i duście w sosie pod przykryciem.
Kiedy
liście prawię znikną, dodajcie cukinię pokrojona w kostkę.
Uduście ją do miękkości.
Wbijcie
jaja i dodajcie serka pokrojonego w kostkę.
Idealny
jest koryciński lub mozzarella, gdyż przy jedzeniu fantastycznie
się...ciągnie .
Przed
podaniem włóżcie na chwilkę białe kiełbaski ,niech się
podgrzeją, gdyż trochę leżały "na boku" i zdążyły
wystygnąć.
Podawać
z rzodkiewką.
Smacznego!
To
jest pyszne i smakuje jak...szpinak.
Jest
zdrowe. Tego nie muszę mówić.
To ja już do ciebie jadę. Podoba mi się to danie :-)
OdpowiedzUsuńLeniuszek z Ciebie/-
UsuńLiści rzodkiewki jeszcze nie wykorzystywałam kulinarnie ;) Ale bardzo bardzo apetycznie to wygląda. Pyszne danie. Sycące na pewno . Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń