Niejeden makaron z tuńczykiem, serem korycińskim swojskim, parmezanem i natką pietruszki.


Malma,pasta con tonno,tuńczyk,ser koryciński swojski,parmezan,parmigiano reggiano,makaron z tuńczykiem,

Ja chyba zwariowałam? Totalna improwizacja.
Spokojnie, u mnie tak zazwyczaj.

Jeną ręką i jednym okiem czytam książkę o mojej słonecznej Italii, a drugim okiem szukam pomysłu co dać dziecku , które w kółko to samo :"Mamo, makaron,mamo makaron!".
Patrzę mam Malma! To już sukces!
No jasne pół paczki rurek i pół muszelek. Jest nas więcej, więc postanawiam ugotować ...obydwa na raz.
Z czym?
A to się zobaczy później.

Malma,pasta con tonno,tuńczyk,ser koryciński swojski,parmezan,parmigiano reggiano,makaron z tuńczykiem,

Włoskie obiady niejednokrotnie są szybsze w przygotowaniu niż ugotowanie makaronu!
Wystarczy ,że masz tuńczyka i zieloną natkę pietruszki ,tarty parmezan i już czujesz się szefem włoskiej restauracji!
Do tego dobra oliwa z oliwek i nie trzeba nic więcej!
Ja to "więcej" jednak dodałam na talerz.
Oto przepis na makaron pachnący eksperymentami włoskich gospodyń, tradycją polskiego regionu i już sama nie wiem czym, grunt , że pyszny
 i słychać wrzaski :"Dokładka! Jeszcze, jeszcze !".

Składniki
  • makaron u mnie rurki i muszelki na jednym talerzu , oczywiście MALMA
  • tuńczyk z puszki, najlepiej jednak ze słoiczka
  • czerwona fasola z puszki ( miałam pół to dodałam )
  • ser koryciński swojski
  • tarty parmezan
  • olio extravergine di oliva
  • sporo natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Zagotuj wodę, wrzuć makaron. Międzyczasie pokrój ser koryciński w kosteczkę, przygotuj tuńczyka i resztę.
Odcedź makaron.
Do tego samego garnka wlej trochę oliwy z oliwek, wsyp makaron, zamieszaj.
Wrzuć rozdrobnionego tuńczyka, dodaj fasolkę, ser koryciński swojski i trochę natki pietruszki, dosmacz pieprzem.

Malma,pasta con tonno,tuńczyk,ser koryciński swojski,parmezan,parmigiano reggiano,makaron z tuńczykiem,

Wymieszaj.
Wsyp parmezan.
Wymieszaj.

Malma,pasta con tonno,tuńczyk,ser koryciński swojski,parmezan,parmigiano reggiano,makaron z tuńczykiem,

Podawaj z natką pietruszki.
Smacznego !

Gwarantuję, że pycha!

Malma,pasta con tonno,tuńczyk,ser koryciński swojski,parmezan,parmigiano reggiano,makaron z tuńczykiem,

Malma,pasta con tonno,tuńczyk,ser koryciński swojski,parmezan,parmigiano reggiano,makaron z tuńczykiem,

Komentarze

  1. Pyszne danie, uwielbiam makaron :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tym serem korycińskim to jestem naprawdę skuszona. Jeszcze parmezan ... mmm :) Lubię takie smaczne, makaronowe propozycje :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!