Ciasto z patelni
Pyszne
i pulchne ciasto z patelni, coś w rodzaju biszkopta, idealne śniadanie do kawy z mlekiem!
Będziecie
zachwyceni,jak szybko się robi i jak wspaniale smakuje.
Bez
odpalania piekarnika.
Z
patelni po prostu.
Mniam!
Składniki
- 4 jaja
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- półtorej szklanki mąki- pół kostki masła lub margaryny
Jaja
ubij z cukrem na kogel - mogel.
Miksując
dodaj mąkę a na koniec WYCHŁODZONĄ I ROZPUSZCZONĄ MARGARYNĘ.
Rozgrzaną
patelnie przykryj krążkiem papieru do pieczenia i wylej ciasto.
Ja
dodatkowo posypałam prażonymi płatkami owsianymi.
Efekt?
Chrupiąca
skórka!
Ciasto
piekłam na średnim palniku ale małym gazie. Cały czas pod
przykryciem!
Jako,
że robię coś takiego pierwszy raz w wysokiej patelni WOLL szafir 28 cm , to potraktowałam to wszystko jako eksperyment.
Który
się powiódł.
Ciasto
sprawdzałam patyczkiem.
Piekłam
na oko jakieś lekko ponad pół godzinki.
Wyszło
pyszne i puszyste jak biszkopt.
Posypałam
tylko cukrem pudrem i poszło za jednym zamachem, bo wszyscy chcieli
spróbować ciasta z patelni!
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWidzę,że dopisałaś,Dzięki .Przepis na pewno wypróbuję
UsuńNiesamowite. Nie do wiary, że z patelni ;) A te odbite widelce - super pomysł. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńosobliwe i bardzo ciekawe. Oj, na pewno wykorzystam ten przepis:)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tą "widelcową" dekoracją :)
OdpowiedzUsuńJuż sobie zapisałam i na pewno wypróbuję. Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńWspaniała rzecz! :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować :D
Fantastyczna dekoracja ;)
Super ciacho :-) zjadłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńWypróbuje napewno:)))wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńFajne, szkoda że na moich patelniach takie ciasto nie przejdzie, bo wszystko do nich przywiera :(
OdpowiedzUsuńWyjdzie, jak położysz papier robiłam jest Ok😀
UsuńŚwietnie wygląda i dekoracja pomysłowa.
OdpowiedzUsuńTeż piekę biszkopt na patelni tylko bez cukru, z mąki bezglutenowej i przekładam masą daktylową dla dodania słodyczy.
Muszę wypróbować ten patent z papierem na spód patelni.
Można poprosić o przepis na bezglutenowe 🙂🙂🙂🙂
Usuńświetny pomysł na ciasto z patelni :) i ekstra widelce :)
OdpowiedzUsuńGdybym nie zobaczyła, to bym nie uwierzyła. Super. I kto powiedział, że piekarnik jest niezbędny? :))
OdpowiedzUsuńSuper:--) takie clafoutis
OdpowiedzUsuńubijamy całe jajka czy tylko żółtka?
OdpowiedzUsuń"Jaja ubij z cukrem na kogel - mogel"
Białka i żółtka :-)
Usuńzrobiłam...REWELACJA.Upiekłam drugie z owocami podwójna REWELcja
OdpowiedzUsuńSkorzystałem z przepisu i polecam.
OdpowiedzUsuńJest pyszne, polecam!
OdpowiedzUsuńJej... Fajny pomysł na ciasto na kempingu. Za granicą ciacha są drogie. Wystarczy zabrać proszek do pieczenia 😉. Plus garść owoców i gotowe😄😘
OdpowiedzUsuńPrzypala się od spodu;((
OdpowiedzUsuńNie przypali się, jak dasz papier do pieczenia.
UsuńRobiłam juź kilka razy i jest rewelacyjne. A gdybym chciała w piekarniku, to jak je piec?
OdpowiedzUsuńTa sama procedura. Okrągła tortownica. 160 -170 stopni na 35-40 minut. Dodatkowo dodajesz owoce typu jabłka, truskawki i gotowe.
UsuńJa dopiero zrobie
OdpowiedzUsuńPrzepis super, zrobiłam, niestety nie urosło jak w przepisie, ale było bardzo smaczne i szybko zniknęło :) Na pewno spróbuję je zrobić jeszcze raz. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJaką ma Pani wysokość patelni? Na jaką wysokość mniej więcej wyrasta ciasto?
OdpowiedzUsuńWysokość ok. 7 cm, wyrasta najepirw trochę ponad patelnię czyli do pokrywy a potem lekko opada
UsuńZrobiłam, urosło, ale niestety zapomniałam że miało to być na MAŁYM ogniu... ale odcięłam i wszystko jest w porządku, to ciasto nadaje się do tortów i ciast przekładanych kremem!
OdpowiedzUsuńWszystko super .bardzo proste ale opada
OdpowiedzUsuń