Ciasto z patelni


ciasto z patelni,biszkopt,woll szafir,indukcja,e gustus,latwe ciasto,

Pyszne i pulchne ciasto z patelni, coś w rodzaju biszkopta, idealne śniadanie do kawy z mlekiem!
Będziecie zachwyceni,jak szybko się robi i jak wspaniale smakuje.
Bez odpalania piekarnika.


Z patelni po prostu.
Mniam!

ciasto z patelni,biszkopt,woll szafir,indukcja,e gustus,latwe ciasto,

ciasto z patelni,biszkopt,woll szafir,indukcja,e gustus,latwe ciasto,

Składniki
  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • półtorej szklanki mąki
    - pół kostki masła lub margaryny

Jaja ubij z cukrem na kogel - mogel.
Miksując dodaj mąkę a na koniec WYCHŁODZONĄ I ROZPUSZCZONĄ MARGARYNĘ.
Rozgrzaną patelnie przykryj krążkiem papieru do pieczenia i wylej ciasto.
Ja dodatkowo posypałam prażonymi płatkami owsianymi.
Efekt?
Chrupiąca skórka!
Ciasto piekłam na średnim palniku ale małym gazie. Cały czas pod przykryciem!

ciasto z patelni,biszkopt,woll szafir,indukcja,e gustus,latwe ciasto,

ciasto z patelni,biszkopt,woll szafir,indukcja,e gustus,latwe ciasto,

Jako, że robię coś takiego pierwszy raz w wysokiej patelni WOLL szafir 28 cm , to potraktowałam to wszystko jako eksperyment.
Który się powiódł.
Ciasto sprawdzałam patyczkiem.
Piekłam na oko jakieś lekko ponad pół godzinki.
Wyszło pyszne i puszyste jak biszkopt.

ciasto z patelni,biszkopt,woll szafir,indukcja,e gustus,latwe ciasto,

ciasto z patelni,biszkopt,woll szafir,indukcja,e gustus,latwe ciasto,

ciasto z patelni,biszkopt,woll szafir,indukcja,e gustus,latwe ciasto,

Posypałam tylko cukrem pudrem i poszło za jednym zamachem, bo wszyscy chcieli spróbować ciasta z patelni!
Smacznego!

ciasto z patelni,biszkopt,woll szafir,indukcja,e gustus,latwe ciasto,

ciasto z patelni,biszkopt,woll szafir,indukcja,e gustus,latwe ciasto,

ciasto z patelni,biszkopt,woll szafir,indukcja,e gustus,latwe ciasto,





Komentarze

  1. Wygląda bardzo smacznie!

    Zapraszam na mojego bloga! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę,że dopisałaś,Dzięki .Przepis na pewno wypróbuję

      Usuń
  3. Niesamowite. Nie do wiary, że z patelni ;) A te odbite widelce - super pomysł. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. osobliwe i bardzo ciekawe. Oj, na pewno wykorzystam ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już sobie zapisałam i na pewno wypróbuję. Wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała rzecz! :D
    Koniecznie muszę spróbować :D
    Fantastyczna dekoracja ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciacho :-) zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbuje napewno:)))wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne, szkoda że na moich patelniach takie ciasto nie przejdzie, bo wszystko do nich przywiera :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie, jak położysz papier robiłam jest Ok😀

      Usuń
  10. Świetnie wygląda i dekoracja pomysłowa.
    Też piekę biszkopt na patelni tylko bez cukru, z mąki bezglutenowej i przekładam masą daktylową dla dodania słodyczy.
    Muszę wypróbować ten patent z papierem na spód patelni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można poprosić o przepis na bezglutenowe 🙂🙂🙂🙂

      Usuń
  11. świetny pomysł na ciasto z patelni :) i ekstra widelce :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gdybym nie zobaczyła, to bym nie uwierzyła. Super. I kto powiedział, że piekarnik jest niezbędny? :))

    OdpowiedzUsuń
  13. ubijamy całe jajka czy tylko żółtka?
    "Jaja ubij z cukrem na kogel - mogel"

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobiłam...REWELACJA.Upiekłam drugie z owocami podwójna REWELcja

    OdpowiedzUsuń
  15. Jest pyszne, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Jej... Fajny pomysł na ciasto na kempingu. Za granicą ciacha są drogie. Wystarczy zabrać proszek do pieczenia 😉. Plus garść owoców i gotowe😄😘

    OdpowiedzUsuń
  17. Przypala się od spodu;((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przypali się, jak dasz papier do pieczenia.

      Usuń
  18. Robiłam juź kilka razy i jest rewelacyjne. A gdybym chciała w piekarniku, to jak je piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta sama procedura. Okrągła tortownica. 160 -170 stopni na 35-40 minut. Dodatkowo dodajesz owoce typu jabłka, truskawki i gotowe.

      Usuń
  19. Przepis super, zrobiłam, niestety nie urosło jak w przepisie, ale było bardzo smaczne i szybko zniknęło :) Na pewno spróbuję je zrobić jeszcze raz. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Jaką ma Pani wysokość patelni? Na jaką wysokość mniej więcej wyrasta ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wysokość ok. 7 cm, wyrasta najepirw trochę ponad patelnię czyli do pokrywy a potem lekko opada

      Usuń
  21. Zrobiłam, urosło, ale niestety zapomniałam że miało to być na MAŁYM ogniu... ale odcięłam i wszystko jest w porządku, to ciasto nadaje się do tortów i ciast przekładanych kremem!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wszystko super .bardzo proste ale opada

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!