Pasta mediterranea . Makaron śródziemnomorski.
Kuchnia
włoska pachnie. Jest niezwykle aromatyczna i łatwa w przygotowaniu.
Jest
kolorowa i zdrowa.
Moja
jak zwykle pełna gorących sycylijskich wspomnień.
Spotkałam
się we Włoszech z jednym rodzajem białej kiełbasy. Jeden rodzaj,
w kilku smakach.
Najaromatyczniejsza
jednak jadłam właśnie na Sycylii.
Za
Chiny Ludowe w Polsce jej nie dostanę.Nawet w Turynie za bardzo nie
wiedzieli o co mi chodzi.
Zapragnęłam
odtworzyć jedno z dań tamtejszej kuchni . Pochodzi z domu mojej
sąsiadki, lekko zmodyfikowałam składniki. Ten, kto jadł ten
makaron stwierdził, że weźmie dokładkę.
Wziął
dwie dokładki.
Składniki
- biała kiełbasa, najlepiej grillówki białe
- puszka pomidorków czereśniowych u mnie z Lidl'a
- czosnek Proeco ratuje mnie gdy nie mam pod ręką główki czosnku
- czerwona cebula
- olej rzepakowy tłoczony na zimno Woj-Len
- olej lniany tłoczony na zimno Woj Len
- Karahi Chicken Masala Skworcu
- makaron pełnoziarnisty , u mnie rurka ukośna Czanieckie Makarony
- cukinia
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- ser pecorino
- opcjonalnie rzodkiewka
Ugotuj
makaron al dente.
Międzyczasie
rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju rzepakowego.
Podsmaż
cebulę w piórka z koncentratem czosnku.
Dosmacz
przyprawą Karahi Chicken Masala. Nabierze lekko orientalnego smaku.
Wymieszaj.
Dodaj
białą kiełbasę, duś.
Do
podsmażonej kiełbasy z cebulą i czosnkiem dodaj cukinię.
Duś.
Następnie
wlej całą puszkę pomidorków czereśniowych i duś pod
przykryciem.
Dosmacz solą i pieprzem wedle uznania.
Kiedy
smaki sobą przejdą, wsyp makaron do sosu i wymieszaj.
Przed
podaniem wkrój rzodkiewkę i natkę pietruszki, dosmacz olejem
lnianym tłoczonym na zimno.
Smak oleju lnianego w kuchni
śródziemnomorskim to strzał w dziesiątkę.
Podawaj
ze sporą ilością sera pecorino.
Buon
appetito!
Wspaniałe danie kochana :-)
OdpowiedzUsuńLekko i wakacyjnie :) Szkoda, że nie mogę poczuć tego aromatu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie makaronowe, jednogarnkowe, dania :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, aromatyczne, kolorowe i sycące danie - strzał w dziesiątkę ;)
OdpowiedzUsuńPowiedzcie mi kochane, czy w popularnych marketach znajdę czosnek i przyprawe karahi chicken z przepisu?
OdpowiedzUsuń