Sałatka warstwowa z czarnym ryżem i tuńczykiem – prosta, szybka i pyszna!
Kochani
taką sobie sałatkę wymyśliłam i taką wszyscyśmy zjedli.
Jest
przepyszna i to jest mało powiedziane.Uwielbiam kombinować, bo wtedy czuję , że żyję!
Choć
porcja w salaterce dość spora, to sałatka rozeszła się w jeden wieczór.
Jeśli
przygotujecie ją rano, wieczór będziecie mogli się nią upajać.
Nie
wymaga żadnego nakładu pracy.
Nawet
składniki dajecie na oko i na wyczucie.
Do
dzieła zatem!
Składniki
- czarny ryż ( może być biały, ale czarny jest spektakularny, ma więcej wartości odżywczych i ma lekko orzechowy smak, a poza tym nie można go rozgotować i o to nam chodzi )
- 4 jaja
- kawałek sera Gouda
- świeże ogórki
- natka pietruszki
- puszka tuńczyka w zalewie naturalnej
- sos tatarski oraz kukurydza w puszce Develey
- olej lniany tłoczony na zimno u mnie ze sklepu wprost od producenta Woj-Len
- sól i pieprz do smaku
- słodkie pomidory. Najlepiej jakby to były pomidorki czereśniowe, ale ja miałam zwykłe
Wykonanie
zaczynamy od wypłukania i ugotowania ryżu, zgodnie z zaleceniem
producent ana opakowaniu. Ugotuj ryż wcześniej, nawet dzień
wcześniej! To samo zrób z jajami. Ugotuj na twardo i odstaw ,tak ryż
jak jaja, do całkowitego wychłodzenia. Reszta już pójdzie sama!
Do
szklanej miski wsyp najpierw trochę ryżu . Dodaj trochę sosu
tatarskiego, rozsmaruj delikatnie. Posól i dosmacz pieprzem.
Następnie
wylej zalewę naturalną z tuńczyka i wlej około 3 łyżki oleju
lnianego tłoczonego na zimno.
Wymieszaj.
Popieprz, posól i rozłóż delikatnie na sałatce. Na to
znów troszkę sosu tatarskiego i ryżu.
Następnie
natka pietruszki oraz ogórek starty na dużych oczkach, posól i
przykryj warstewką sosu tatarskiego.
Kolejna
warstwa to ser starty na średnich oczkach oraz jaja starte na dużych
oczkach.
Posolić popieprzyć możecie i dodajcie kukurydzy.
Następnie
dajecie pomidora pokrojonego w kostkę i wykańczacie wszystko
kukurydzą.
Dookoła
salaterki możecie zrobić wianuszek z cienkich plasterków ogórka.
I
ot cala filozofia.
Jeśli
jaja i ryż ugotujecie dzień wcześniej, to przegotowanie tej
sałatki zajmie Wam raz-dwa -trzy i ...gotowe!
Smacznego!
Moja ulubiona sałatka na niedzielną kolację <3 polecam Ci inspiracje ze zdrowych przepisów Kcalmara :)
OdpowiedzUsuńCzrnego ryżu jeszcze nie jadłam. Brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńsałatka jest dobra zawsze!
OdpowiedzUsuńMniam jaka fajna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńWspaniała sałatka, całe bogactwo smaków ;)
OdpowiedzUsuń