Zupa pomidorowa z malinówek z kaszą jaglaną i koperkiem
Moje
dzieci uwielbiają zupę pomidorową. Szczególnie teraz jest pyszna,
bo można przygotować ją z malinówek, które są wspaniałe, jędrne
i słodkie.
Zatem
dziś u mnie na obiad słoneczna pomidorówka!
Składniki
- Pomidory malinowe
- marchewka, seler, moc koperku
- kasza jaglana Skworcu
- sól do smaku
- bazylia świeża
- pieprz prosto z młynka
Zupa
jest prosta w przygotowaniu.
Najpierw
gotujemy kaszę jaglaną na sypko. Warto ugotować nieco więcej,
gdyż świetnie przechowuje się w lodówce kilka dni.
Pomidory
trzeba umyć i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skóry.
Do
gotowania zupy użyłam rewelacyjnego garnka z kolekcji MGHome
Garnek
znakomicie sprawdza się nie tylko do zup, ale do gotowania przede
wszystkim mleka i owsianki. I jako, że ma 20 cm średnicy jest
idealny do wszystkiego co się czepia innych garnków, tak to ujmę.
Do
garnka wrzućcie pomidory i potraktujcie ich blenderem na pulpę
pomidorową. W razie potrzeby dolejcie trochę wody.
Posólcie,
dosmaczcie pieprzem, dodajcie startej na tarce marchewki,selera, i
właściwie tego czego sami chcecie- pomidorówka przyjmie chyba
każde warzywo.
Gotujcie
na małym ogniu. Możecie śmiało przykryć garnek i zostawić. Nie
wykipi.
Z
mlekiem tylko to nie przejdzie.
Kiedy
warzywa zmiękną, zblenduj wszystko ładnie. Jak chcesz dodaj
śmietany, ja nie dodałam.
Na
talerze rozłóż kaszę , zalej zupką i właściwie to tylko
koperkiem i danie gotowe, mniam!
Smacznego!
Ja też kocham pomidorową :-)
OdpowiedzUsuń