Jabłecznik z budyniem i kruszonką

jabłecznik,szarlotka,ciasto z jabłkami,jablecznik z budyniem,kruche ciasto z jabłkami,jabłka,ciasto z papierówek,


Nie znam nikogo kto nie lubi ciast z jabłkami . Teraz mamy wysyp papierówek , więc warto takowe ciasto po prostu zrobić. Smakuje zawsze najlepiej...nazajutrz!
Zróbcie na niedzielę i delektujcie się zdrowym nadzieniem!



Składniki
  • 260 g mąki
  • 1 jajko
  • 80 g cukru pudru
  • torebka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g masła

Nadzienie
  • jabłka prażone w słoiku lub konfitura jabłkowa robiona w domu lub kilogram jabłek już obranych z usuniętymi gniazdami i obrane ze skórki
  • budyń śmietankowy z cukrem
  • 500 ml mleka
jabłecznik,szarlotka,ciasto z jabłkami,jablecznik z budyniem,kruche ciasto z jabłkami,jabłka,ciasto z papierówek,

jabłecznik,szarlotka,ciasto z jabłkami,jablecznik z budyniem,kruche ciasto z jabłkami,jabłka,ciasto z papierówek,


Pokrój w kostkę zimne masło i przełóż do miski. Wszystkie składniki na ciasto wyrób na gładką kulę, którą podziel na 2 części. Jedną włóż na pół godziny do lodówki, a drugą, z której będzie posypka -do zamrażalnika.
Blachę o wymiarach m/w 23x30 wyłóż papierem do pieczenia.
Jeden z kawałków ciasta rozwałkuj i połóż na spodzie blachy nakłuj widelcem w kilku miejscach.
Jabłka pokrój w plasterki. Posyp cukrem, cynamonem, kardamonem jeśli lubisz.
Należy skropić je sokiem z cytryny.
Wymieszaj jabłka, rozłóż na niepodpieczonym cieście.
Ugotuj budyń i wylej jeszcze gorący i gęsty na jabłka . Lekko rozprowadź po wierzchu. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach. Mnie pomógł robot, w kilka sekund miałam już wióra z ciasta.
Szybko posyp nimi ciasto.
I piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 45 minut. Sprawdzaj od czasu do czasu , czas pieczenia może ulec zmianie ze względu na różne rodzaje piekarników.
Gorący i upieczony jabłecznik zostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku 5 minut, a następnie wyjąć i kroić zupełnie schłodzony.

Smacznego!

jabłecznik,szarlotka,ciasto z jabłkami,jablecznik z budyniem,kruche ciasto z jabłkami,jabłka,ciasto z papierówek,


jabłecznik,szarlotka,ciasto z jabłkami,jablecznik z budyniem,kruche ciasto z jabłkami,jabłka,ciasto z papierówek,

Komentarze

  1. Nie wiem czemu przez większość życia unikałam ciast z budyniem. Coś mi się ubzdurało i nie jadłam. Ostatnio jednak spróbowałam i przepadłam. Bardzo dobre! Wersja jabłecznikowa tym bardziej mi odpowiada, bo ciasta z jabłuszkami uwielbiam. Pozdrowionka :) Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, dobrze, że niedługo jesień i ruszy produkcja jabłeczników :)
    Na pewno skorzystam z tego przepisu.
    Zapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią gotowanie.
    O niektórych na pewno nie wiedzieliście !

    OdpowiedzUsuń
  3. Z budyniem jeszcze jabłecznika nie piekłam. To się zmieni, bo wygląda, że ho, ho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny wpis, ciasto wygląda bardzo apetycznie! Placek z jabłkami to smak, który bezsprzecznie kojarzy się z tradycyjną, domową kuchnią. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!