Tagliatelle z dynią Hokkaido, kolorową papryką ,cukinią w pomidorach , z nutką imbiru

olej rzepakowy,miej wiecej oleju w glowie,pokochaj olej rzepakowy,tagliatelle,makaron,kuchnia wloska,parmezan,dania na jesien,kolorowa papryka,zdrowe jedzenie,cucina italiana,cukinia,curry,imbir,obiad


Nastała jesień, kolorowa i smaczna pora roku, pełna straganów i słonecznych stoisk.
Pomimo jesiennej aury, mgły i wszechobecnej mżawki, nasze menu nie musi być smutne, ciężkie i osowiałe.
Dziś u mnie na obiad tagliatelle!Danie szybkie, zdrowe i kolorowe!


Lubie tę formę makaronu , po prostu lubię i już. Do dzieła!
Wszystkie składniki na początku obsmażymy w oleju rzepakowym.
Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także dostarcza mojej rodzinie cennych składników odżywczych. Olej rzepakowy to płynne polskie złoto i powinniśmy sięgać po nie coraz częściej, dodając go do potraw na ciepło i na zimno.
Dodatek imbiru i curry przyjemnie nas rozgrzeje od środka.
Wbrew pozorom to danie jest znakomitym suplementem diety!

Składniki
  • tagliatelle ale może być inna forma makaronu
  • olej rzepakowy do smażenia i beszamelu
  • 2 cm świeżego kłącza imbiru
  • czosnek
  • pół łyżeczki curry
  • lubczyk
  • cukinia baby
  • papryka czerwona, zielona, żółta
  • dynia Hokkaido, gdyż tą przyrządzamy ze skórką
  • puszka krojonych pomidorów
  • parmezan


Na początku gotujemy makaron al dente.
Międzyczasie na oleju rzepakowym podsmażamy czerwoną cebulę i dodajemy do niej curry i starty świeży imbir. Po 2 minutach dodajemy paprykę, cukinię i dynię. Podsmażamy. Jeśli lubimy to koniecznie dodajmy czosnku w plasterkach! Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Dosmaczamy solą i pieprzem. Dodajemy lubczyku.


Przygotowujemy beszamel .

Beszamel
  • olej rzepakowy 100 ml
  • łyżka masła
  • litr mleka
  • 70 g mąki
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz i sól
olej rzepakowy,miej wiecej oleju w glowie,pokochaj olej rzepakowy,tagliatelle,makaron,kuchnia wloska,parmezan,dania na jesien,kolorowa papryka,zdrowe jedzenie,cucina italiana,cukinia,curry,imbir,obiad



W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, podsmażamy i wlewamy mleko. Dodajemy olej rzepakowy. Całość energicznie mieszamy i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty, uważając aby nie powstały grudki.Na koniec dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy. Wlewamy do sosu pomidorowego.
Beszamel to naturalny sos, który idealnie komponuje się z mięsem, makaronem,warzywami.

olej rzepakowy,miej wiecej oleju w glowie,pokochaj olej rzepakowy,tagliatelle,makaron,kuchnia wloska,parmezan,dania na jesien,kolorowa papryka,zdrowe jedzenie,cucina italiana,cukinia,curry,imbir,obiad

olej rzepakowy,miej wiecej oleju w glowie,pokochaj olej rzepakowy,tagliatelle,makaron,kuchnia wloska,parmezan,dania na jesien,kolorowa papryka,zdrowe jedzenie,cucina italiana,cukinia,curry,imbir,obiad

Na patelnię z gotowym sosem wrzucamy makaron.
Mieszamy i w razie czego dosmaczamy solą, pieprzem, olejem rzepakowym.
Przed podaniem ucieramy sporo parmezanu.


olej rzepakowy,miej wiecej oleju w glowie,pokochaj olej rzepakowy,tagliatelle,makaron,kuchnia wloska,parmezan,dania na jesien,kolorowa papryka,zdrowe jedzenie,cucina italiana,cukinia,curry,imbir,obiad

Rozgrzewające i jesienne danie gotowe!
Smacznego!


olej rzepakowy,miej wiecej oleju w glowie,pokochaj olej rzepakowy,tagliatelle,makaron,kuchnia wloska,parmezan,dania na jesien,kolorowa papryka,zdrowe jedzenie,cucina italiana,cukinia,curry,imbir,obiad
olej rzepakowy,miej wiecej oleju w glowie,pokochaj olej rzepakowy,tagliatelle,makaron,kuchnia wloska,parmezan,dania na jesien,kolorowa papryka,zdrowe jedzenie,cucina italiana,cukinia,curry,imbir,obiad


Komentarze

  1. Wszelkie przepisy z dynią na jesień przygarniam :) Pyszna propozycja. No i jeden z moich ukochanych makaronów! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam danie z makaronem. Wspaniały pomysł na obiad, same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ilość wszystkich składników dowolna, danie intuicyjne :-)

      Usuń
  3. Przepis bardzo fajny, ale nieprecyzyjny, brak określonego czasu Przygotowani i ilości porcji :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!