Tagliatelle z dynią Hokkaido, kolorową papryką ,cukinią w pomidorach , z nutką imbiru
Nastała
jesień, kolorowa i smaczna pora roku, pełna straganów i
słonecznych stoisk.
Pomimo
jesiennej aury, mgły i wszechobecnej mżawki, nasze menu nie musi
być smutne, ciężkie i osowiałe.
Dziś
u mnie na obiad tagliatelle!Danie szybkie, zdrowe i kolorowe!
Lubie
tę formę makaronu , po prostu lubię i już. Do dzieła!
Wszystkie
składniki na początku obsmażymy w oleju rzepakowym.
Stosuję
rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie
tylko podkreśla smak moich potraw, ale także dostarcza mojej
rodzinie cennych składników odżywczych. Olej rzepakowy to płynne
polskie złoto i powinniśmy sięgać po nie coraz częściej, dodając
go do potraw na ciepło i na zimno.
Dodatek
imbiru i curry przyjemnie nas rozgrzeje od środka.
Wbrew
pozorom to danie jest znakomitym suplementem diety!
Składniki
- tagliatelle ale może być inna forma makaronu
- olej rzepakowy do smażenia i beszamelu
- 2 cm świeżego kłącza imbiru
- czosnek
- pół łyżeczki curry
- lubczyk
- cukinia baby
- papryka czerwona, zielona, żółta
- dynia Hokkaido, gdyż tą przyrządzamy ze skórką
- puszka krojonych pomidorów
- parmezan
Na
początku gotujemy makaron al dente.
Międzyczasie
na oleju rzepakowym podsmażamy czerwoną cebulę i dodajemy do niej
curry i starty świeży imbir. Po 2 minutach dodajemy paprykę,
cukinię i dynię. Podsmażamy. Jeśli lubimy to koniecznie dodajmy
czosnku w plasterkach! Po chwili dodajemy pomidory z puszki.
Dosmaczamy solą i pieprzem. Dodajemy lubczyku.
Przygotowujemy
beszamel .
Beszamel
- olej rzepakowy 100 ml
- łyżka masła
- litr mleka
- 70 g mąki
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- świeżo mielony pieprz i sól
W
garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, podsmażamy i wlewamy
mleko. Dodajemy olej rzepakowy. Całość energicznie mieszamy i
gotujemy przez mniej więcej 4 minuty, uważając aby nie powstały
grudki.Na koniec dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną
ilość soli, ponownie mieszamy. Wlewamy do sosu pomidorowego.
Beszamel
to naturalny sos, który idealnie komponuje się z mięsem,
makaronem,warzywami.
Na
patelnię z gotowym sosem wrzucamy makaron.
Mieszamy
i w razie czego dosmaczamy solą, pieprzem, olejem rzepakowym.
Przed
podaniem ucieramy sporo parmezanu.
Rozgrzewające
i jesienne danie gotowe!
Smacznego!
Wszelkie przepisy z dynią na jesień przygarniam :) Pyszna propozycja. No i jeden z moich ukochanych makaronów! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam danie z makaronem. Wspaniały pomysł na obiad, same pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ilość wszystkich składników dowolna, danie intuicyjne :-)
UsuńPrzepis bardzo fajny, ale nieprecyzyjny, brak określonego czasu Przygotowani i ilości porcji :(
OdpowiedzUsuń