Gołąbki z brązowym ryżem ,mięsem i pieczarkami
Gołąbki,
to danie obiadowe, które kojarzy się z domem na pewno.
Mnie
przychodzi na myśl moja babcia, której nie ma i moje dzieciństwo-
beztroskie i pełne zabawy.
Dziś
zrobimy ekspresowe gołąbki, na tyle ekspresowe , że nie zdążyłam
w świetle dziennym zauważyć ich aparatem.
Wybaczcie
jakość zdjęć, ale mordowała mnie również choroba i byłam
słaba jak dziecko.
Składniki
- kapusta włoska
- 1 kg mielonego mięsa indyczego
- ryż brązowy długi Symbio
- 400 g pieczarek
- cebula
- oliwa z oliwek
- olej kokosowy
- sól i pieprz do smaku
Jak
zrobić?
Zagotuj
wodę w dużym garnku. Z kapuchy usuń głąba i uszkodzone liście.
Tak
przygotowaną kapustę wkładamy do wrzątku i przykrywamy.
Gotujemy
na małym ogniu jakieś 6 minut.
Zależy
od kapusty.
Jeśli
macie włoską kapustę to wystarczy ją tylko parzyć pod
przykryciem przez 15 minut. Wyciągamy i oddzielamy liście usuwając
z nich bardzo twarde i łykowate części.
Ryż
gotujemy al dente.
Cebulę
pieczarki, po poszatkowaniu, smażymy na złoto na oleju kokosowym lub
innym.Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
Surowe
mięso mieszamy z ryżem, pieczarkami i cebulą. Dosmaczamy pieprzem,
solą i oliwą z oliwek.
Zawijamy
gołąbki.
Jak
zawinąć gołąbki?
W
internecie jest bardzo dużo tutoriali na ten temat, łatwo się jest
tego nauczyć.
Wkładamy
gołąbki do naczynia żaroodpornego i zalewamy sokiem pomidorowym,
dodajemy sól i pieprz oraz oliwę z oliwek.
Zapiekamy
około 40 minut w piekarniku od momentu zagotowania się sosu.
Jakieś
180-190 stopni.
Smacznego!
A u mnie dziś na obiad też będą gołąbki :) Bardzo lubię. Muszę kiedyś zrobić z brązowym ryżem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń