Gołąbki z brązowym ryżem ,mięsem i pieczarkami


gołąbki z ryżem i mięsem,szybkie gołąbki,symbio,ryż długi brązowy ,zdrowo

Gołąbki, to danie obiadowe, które kojarzy się z domem na pewno.
Mnie przychodzi na myśl moja babcia, której nie ma i moje dzieciństwo- beztroskie i pełne zabawy.


Dziś zrobimy ekspresowe gołąbki, na tyle ekspresowe , że nie zdążyłam w świetle dziennym zauważyć ich aparatem.
Wybaczcie jakość zdjęć, ale mordowała mnie również choroba i byłam słaba jak dziecko.

gołąbki z ryżem i mięsem,szybkie gołąbki,symbio,ryż długi brązowy ,zdrowo


Składniki
  • kapusta włoska
  • 1 kg mielonego mięsa indyczego
  • ryż brązowy długi Symbio
  • 400 g pieczarek
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • olej kokosowy
  • sól i pieprz do smaku
gołąbki z ryżem i mięsem,szybkie gołąbki,symbio,ryż długi brązowy ,zdrowo


Jak zrobić?
Zagotuj wodę w dużym garnku. Z kapuchy usuń głąba i uszkodzone liście.
Tak przygotowaną kapustę wkładamy do wrzątku i przykrywamy.
Gotujemy na małym ogniu jakieś 6 minut.
Zależy od kapusty.
Jeśli macie włoską kapustę to wystarczy ją tylko parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Wyciągamy i oddzielamy liście usuwając z nich bardzo twarde i łykowate części.
Ryż gotujemy al dente.
Cebulę pieczarki, po poszatkowaniu, smażymy na złoto na oleju kokosowym lub innym.Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
Surowe mięso mieszamy z ryżem, pieczarkami i cebulą. Dosmaczamy pieprzem, solą i oliwą z oliwek.
Zawijamy gołąbki.
Jak zawinąć gołąbki?
W internecie jest bardzo dużo tutoriali na ten temat, łatwo się jest tego nauczyć.
Wkładamy gołąbki do naczynia żaroodpornego i zalewamy sokiem pomidorowym, dodajemy sól i pieprz oraz oliwę z oliwek.

gołąbki z ryżem i mięsem,szybkie gołąbki,symbio,ryż długi brązowy ,zdrowo

Zapiekamy około 40 minut w piekarniku od momentu zagotowania się sosu.
Jakieś 180-190 stopni.
Smacznego!


gołąbki z ryżem i mięsem,szybkie gołąbki,symbio,ryż długi brązowy ,zdrowo


Komentarze

  1. A u mnie dziś na obiad też będą gołąbki :) Bardzo lubię. Muszę kiedyś zrobić z brązowym ryżem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!